Amper 15 procent van de tieners was voldoende in beweging voor de coronacrisis, maar dat aantal is de laatste maanden gekelderd naar een absoluut minimum.

Onvoldoende fysieke activiteit en te veel schermblootstelling behoren tot de belangrijkste gevolgen van de lockdown.

Zorg voor jezelf, want wandelen en fietsen verhoogt je mentale en fysieke gezondheid.

Ontmoet elkaar in de publieke ruimte

Koksijde telt 22 speelterreinen, twee speeltoestellen op het strand én een Skateplaza van 1.200 m². Heb jij ze al allemaal bezocht? Surf naar koksijde.be/speelterreinen en plan een speelpleinroute in. Wie weet heb je binnenkort een nieuwe favoriet. Zijn speelterreinen niets voor jou? Maar wil je heel graag buitenkomen in jouw bubbel, met jouw knuffelcontact of een paar goeie vrienden? Ga naar het toerismekantoor of check www.visitkoksijde.be en kies een leuke wandel- of fietsroute.

Ga naar de bibliotheek én ontleen een boek of strip

Lees een boek of strip en reis naar een andere wereld. Laten we eerlijk zijn: dat willen we toch soms allemaal wel eens doen? Lezen vermindert stress, versterkt je geheugen en verhoogt je inlevingsvermogen. Naast de ideale ontsnapping is het ook gewoon héél gezond.

Bezoek het Abdijmuseum Ten Duinen

Wandel in alle rust langs de oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur of verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden. Ontdek de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren.

Ontleen reuzenspelen, de karaokeset of verkleedkledij van de jeugddienst

Raakt de inspiratie op om jouw bubbel te entertainen? Wil je even met een paar vrienden iets leuks doen in de tuin? Snuffel in het aanbod van de jeugddienst op www.depit.be/uitlenen. Kies The Voice van de woonkamer, toon jouw strafste circusact of oefen je zenuwen tijdens mens-erger-je-niet.

Bekijk de Blijf-in-uw-kot-menu’s

Heb je de menuutjes vorig jaar niet geprobeerd? Niet getreurd. Ze zijn nog altijd beschikbaar op www.depit.be. De menu’s bevatten heel wat toffe ideeën rond bewegen, cultuur en sporten. Zeker drie sterren waard.

Bekijk het paasaanbod van de gemeente én maak jouw keuze.
Of doe mee aan de Buitenspeeldag op 21 april.

Wandelen en fietsen verhoogt je mentale en fysieke gezondheid

Het Kinderrechtencommissariaat signaleert dat veel kinderen en jongeren buiten schoolverband geen vrienden of leeftijdsgenoten meer fysiek ontmoeten. Waarom?

  • Niet alle kinderen en jongeren zijn lid van een vereniging (zoals een sportclub, jeugdbeweging, muziekacademie) waar momenteel wel activiteiten toegelaten zijn.  
  • Niet alle vrijetijdsverenigingen hebben de draagkracht om hun organisaties te laten draaien. Anderen besloten daarom om hun werking tijdelijk stop te zetten.
  • Kinderen, jongeren of hun ouders kennen de regels niet altijd goed.

Maar ook naast het georganiseerd groepsverband zijn er genoeg mogelijkheden. Zeker in Koksijde.

Denk maar aan de Skateplaza, een speelplein in je buurt, het strand of de duinen. Start to run of start to padel. Manillen op een picknicktafel. Of trap een balletje met een vriend.

Onthoud vooral dit
Je mag nog afspreken met je vrienden:

  • met maximaal vier deelnemers 
  • in de publieke ruimte of plekken die niet gesloten zijn (bv. bibliotheken of musea)
  • als je onderling de afstandsregels respecteert

Opgelet: de algemene contactregels blijven natuurlijk van toepassing.

  • Zo mogen leden van eenzelfde huishouden zich altijd samen verplaatsen. 
  • Kinderen tot 12 jaar worden niet meegeteld in het samenscholingsverbod voor meer dan vier personen in de publieke ruimte.

Meer weten?

Jeugddienst
058 53 34 44