Wil je een boek, cd, dvd of tijdschriftartikel dat niet aanwezig is in jouw bib laten overkomen van een andere bibliotheek? Dat kan.

Geen enkele bib koopt of bewaart alle boeken, cd’s, dvd’s of tijdschriften. Daarom zetten de openbare bibliotheken het interbibliothecair leenverkeer of IBL.

Wil je een boek, cd, dvd of tijdschriftartikel dat niet aanwezig is in jouw bib laten overkomen van een andere bibliotheek? Dat kan. Deze aanvraag doe je via een specifieke software. Enkel tijdschriftartikelen bezorgen we digitaal.

De portkosten wegen de laatste jaren steeds meer door. Gemiddeld betaal je per boek vijf euro portkosten. Vroeger waren er subsidies van de provincie West-Vlaanderen en Vlaanderen, maar die zijn intussen fel verminderd. Hierdoor is het huidige tarief van twee euro per aanvraag niet meer haalbaar.

Daarom besloten de Viertoren-bibliotheken De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne om het tarief op te trekken naar vijf euro per aanvraag. Gemiddeld is de helft van de reële verzendingskost hiermee vergoed. Daarnaast zijn er nog de vaste kosten voor het softwaresysteem en de tijd die de medewerkers nodig hebben voor administratie en verpakking.

Weet je dat het vaak ook gratis kan? Als lid van een van de Viertoren-bibliotheken kan je gratis in de drie andere bibliotheken terecht. Is de titel die je zoekt in één van de drie aanwezig? Dan leen je daar zelf het boek uit zonder bijkomende kosten. Meteen maak je kennis met het aanbod van die bib.