Sportambassadeur Sigrid Rondelez organiseert de nationale yogaconventie in sporthal Hazebeek van 12 tot 14 mei 2023.
Een event dat yogaliefhebbers niet mogen missen, want Australiër Glenn Ceresoli komt zijn expertise delen. Yoga is aan een opmars bezig, ook in onze gemeente. Tij-dingen trok zijn stoute schoenen uit en nam plaats op de yogamat met Sigrid.
Tij-dingen: Voor de leken onder ons: kan je kort zeggen wat yoga eigenlijk is?
Sigrid Rondelez: "Als antwoord nodig ik je liefst uit voor een viertal lessen, yoga is zo compleet dat het moeilijk in woorden uit te drukken is. Het woord is afgeleid van het woord yuj, Sanskriet voor verbinden, samenvoegen en verenigen. Het gaat om elke vorm van verbinding: tussen lichaam en geest, beweging en ademhaling, met anderen en met het moment."
T-d: Hoe lang beoefen je zelf al yoga? Hoe ben je ermee begonnen?
Sigrid: "Dertig jaar geleden stelde mijn toenmalige trainer me voor om yoga op te nemen in mijn trainingsprogramma. Overal, in de buurt van de trainingswateren, volgde ik yogalessen. Na een tijdje merkte ik verschillen in stijl en diepgang. Iyengar Yoga stak er voor mij bovenuit. Ik hou van de kwaliteit en de kennis van de docenten. Ik kreeg steeds minder sportblessures en ze genezen zelfs sneller. Dit was voor mij zo mooi dat ik dit wou doorgeven. Ondertussen geef ik al 15 jaar les."
Ik kreeg steeds minder sportblessures en ze genezen zelfs sneller
T-d: Van 12 tot 14 mei 2023 organiseer je een grote yogaconventie in sporthal Hazebeek?
Sigrid: "De nationale vereniging voor Iyengar Yoga organiseert jaarlijks een nationale yogaconventie. De voorbije decennia vond die telkens plaats in Brussel. Dit jaar halen we met Iyengar Yoga Koksijde de conventie naar onze gemeente, meteen ook de eerste keer dat zo'n groot, yoga-evenement naar de Belgische kust komt. De conventie duurt drie dagen, één dag is alleen gericht op leraars, de andere twee staan open voor alle yogi (beoefenaars van yoga, red.). Elke dag nemen meer dan honderd yogi van over het hele land deel. Het thema van de conventie is Asana en vrijheid. Inschrijven kan via de website yogakoksijde.be Lukt het niet om je online in te schrijven? Stuur een bericht naar sigridrondelez@yogakoksijde.be"
T-d: En er komt een internationale naam langs?
Sigrid: "Ja, Glen Ceresoli, een senior teacher uit Australië. Glenn reist de wereld rond om zijn kennis in deze discipline te delen, die hij omschrijft als de zoektocht om in onszelf de staat van een constant geïntegreerd bewustzijn op te bouwen."
T-d: Je hebt meerdere soorten yoga. Zijn daar grote verschillen in?
Sigrid: "Iyengar yoga onderscheidt zich door de zoektocht naar precisie in de oefeningen. Elke houding is een feest aan acties en bewegingen. Om het lichaam te ondersteunen, werken we af en toe met hulpmiddelen zoals blokken, riemen, dekens en stoelen. Alle lichaamshoudingen komen aan bod, maar de staande houdingen zijn de belangrijkste. Ze versterken de benen en de armen en geven tegelijkertijd souplesse aan de gewrichten. Daarnaast heb je zittende houdingen, vooroverbuigers, achteroverbuigers, omgekeerde houdingen, balansoefeningen, buikoefeningen en twists. Elke les sluiten we af met een liggende rusthouding. Eigen aan Iyengar Yoga is ook de strenge lerarenopleiding. Je bent pas docent na een intensieve basisopleiding van drie jaar. Deze omvat naast de grondige studie van de asana's ook een cursus anatomie en filosofie. Daarna moet je je elk jaar voor een jury verantwoorden en kan je via verdere studies nog zes hogere niveaus behalen. Ook bij Iyengar Yoga Koksijde kun je opgeleid worden tot leraar."
Elke dag nemen meer dan honderd yogi van over het hele land deel
T-d: Wie is de grondlegger van Iyengar yoga?
Sigrid: "BKS Iyengar werd geboren op 14 december 1918 in Karnataka (India) en overleed op 20 augustus 2014 in Pune (India). Hij is een van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld. In 2004 nam Time Magazine BKS Iyengar op in de lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Voor Belgen is hij de man die Koningin Elisabeth op haar 80e op haar hoofd zette. Tussen de koningin en de yogaleraar ontstaat een nauwe vriendschapsband. Als later de koningin een herseninfarct krijgt, laat ze BKS Iyengar naar het hof komen om een tijdlang met haar te werken, zo krijgt ze krijgt een heel aantal van haar motorische functies terug. Als dank maakt ze een sculptuur van zijn hoofd, een beeldhouwwerk dat nog steeds in het yoga-instituut in Pune staat."
T-d: Heb je een goede conditie nodig voor yoga of moet je lenig zijn?
Sigrid: "Iedereen kan aan yoga doen. Mensen met een stijver lichaam winnen aan mobiliteit en soepele lichamen krijgen meer stabiliteit. De houdingen zijn een hulpmiddel om je lichaam gezond te maken of in symmetrie en balans te brengen. Je lichaam komt in evenwicht, het hoofd komt meer tot rust. De props (blokken, riem, touw, muur, stoel, bolster) helpen om beter of dieper in de houding te komen, bv. als bepaalde spieren minder soepel zijn. Voor meer gevorderde yogi helpen de props om moeilijkere houdingen uit te oefenen."
T-d: Je hebt een yogaschool, kan iedereen lid worden?
Sigrid: "Ja, iedereen op blote voeten is welkom. Het lesrooster bevat een pakket van twaalf wekelijkse lessen van maandag tot vrijdag. En dat voor verschillende niveaus en levensfases: herstellende lessen, lessen voor beginnende yogi, stoelyoga, lessen voor sportievelingen, voor mensen met een beperking, kinderen en jongeren. Voor de meer ervaren yogi zijn er verdiepingslessen en langere sessies op zaterdag en zondag. Voor meer info bereik je Sigrid op 0477 47 11 22. Mijn favoriete les is de Zilveryoga op donderdagochtend. De dames en heren van de Zilveryoga zijn stuk voor stuk schatten van mensen, die begaan zijn met een gezond leven, een gezond lichaam en een gezonde geest. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Velen van hen zie je ook in vrijwilligerswerk. Daarnaast geniet ik van het geven van workshops en lange lessen tijdens het weekend. Dan is er tijd om dieper in te gaan op bepaalde houdingen (asana’s) en het lichaam laag per laag dieper te leren kennen. Bij Iyengar Yoga Koksijde kan je ook opgeleid worden tot leraar."
T-d: Hoeveel mensen volgen al les bij jou?
Sigrid: "Wekelijks komen van maandag tot vrijdag rond de 150 inwoners bij ons langs. We organiseren ook lange lessen op zondag en workshops met hemelvaart en in de zomer. Hier vinden ook heel wat tweedeverblijvers een yogamoment."
T-d: Heb je een favoriete plek in Koksijde?
Sigrid: "Eerlijk? Mijn yogastudio. De studio bevindt zich in de oude koeienstal van Hoeve Ammanswalle, een polderhoeve uit de 12e eeuw en net als Ten Bogaerde, een historisch uithof van de Duinenabdij. Vanop de yogamat heb je een prachtig zicht over de polders. Daarnaast ben ik graag op zee met mijn dochter om te windsurfen en te wingfoilen."