De Aziatische hoornaar (vespa velutina) is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt.

De soort staat erom bekend honingbijenkasten binnen te dringen en volledige nesten leeg te roven.

En als er geen honingbijen in de buurt zijn, jagen ze op wilde bijen en andere nuttige insecten.

De Aziatische hoornaar hoort hier niet thuis en heeft geen natuurlijke vijanden. Een groot verschil met de Europese hoornaar, want die wordt wél door roofvogels (zoals de wespendief) opgegeten.

De Aziatische hoornaar kan vrij zijn gang gaan en dat verergert de bijensterfte.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Hoornaars zijn dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als trucje neem je de grootte van een muntstuk van 1 euro in gedachten. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk.

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot.

Hij is vooral zwart van kleur en de kop heeft opvallende oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft hij een oranje band en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin.

De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet worden verdelgd.

Hoe herken je een nest?

De nesten zijn lichtbruin van kleur en in het begin ongeveer de grootte van een pingpongbal. Ze liggen meestal op een beschutte plaats (schuren, tuinhuizen, afdakken of luifels) niet hoger dan drie meter boven de grond.

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming. Deze is in het begin ongeveer de grootte van een pingpongbal.

Wanneer ze de raat verder uitbouwt, zal ze ook de bol steeds groter en groter maken. Wanneer de eerste werksters geboren zijn, dan gaat het steeds vlugger. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen zijn.

Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin. De eerste werksters die in het voorjaar geboren worden zijn ongeveer 2 cm groot.

In de zomer beginnen de werksters een tweede nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan in het najaar uitgroeien tot nesten tot 1 meter groot.

Hoornaars zijn dubbel zo groot als een wesp of honingbij

Een Aziatische hoornaar gezien?

Probeer een foto te maken en meld het op www.vespawatch.be
Hoe je dat doet, wordt uitgelegd in een video.

Hangt er in je buurt een nest? Neem dan ook een foto en plaats die op de website.

Belangrijk: neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet gemakkelijk om het verschil te zien tussen een nest van een hoornaar of een andere wesp.

Aziatische hoornaars zijn actief van april tot november, met een piek in augustus en september. Bevruchte koninginnen overwinteren alleen of in kleine groepjes in een goed geïsoleerde schuilplaats (bijvoorbeeld onder schors, in de bodem of in plantenpotten).

In tegenstelling tot de Europese hoornaar, is de Aziatische hoornaar alleen overdag actief.

Heb je een koningin van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te nemen en dit te melden op vespawatch.be. Nog beter is om de koningin te vangen, want elke gevangen koningin zorgt ervoor dat er geen nieuw nest ontstaat dat in de zomer of het najaar moet gezocht worden.

Een gevangen koningin mag in de diepvries bewaard worden. Deze kan dan opgehaald worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Opgelet

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan in groep aanvallen. Hou dus altijd afstand. Hangt het nest bv. in je tuinhuis? Dan ga je de ruimte best niet meer binnen. Professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij.

Wil je meer weten over deze jager die onze streek verovert en de werking van Vespa-Watch?

AANGEPASTE DATUM: Kom dan naar deze op maandag 22 mei in het Duinenhuis (19.30 uur, drie euro, inschrijven: www.duinenhuiskoksijde.be).