Sinds 23 maart kan je naar Ten Bogaerde waar curator Philippe Van Cauteren eigentijdse kunstenaars laat spreken met Paul Delvaux, één van de iconen uit de Belgische kunst.

Delvaux overleed 30 jaar geleden en Koksijde laat dit jubileum niet zomaar passeren. In september vindt het driejaarlijkse bloemenevent Koket Koksijde plaats en ook dat staat in het teken van de kunstenaar.

5+1 Paul Delvaux in dialoog

In de expo verkeert hij niet in het gezelschap van zijn eigen mysterieuze dames, maar hij is omringd door 5 hedendaagse artiesten: Lysandre Begijn, Joëlle Dubois, Neoza Goffin, Liliane Vertessen en Shirley Villavicencio Pizango. Vrouwen die stevig met hun voeten in de wereld van vandaag staan, een contrast met de romantische droomwereld die Delvaux in zijn werken creëerde.

Een ander werk van Joëlle Dubois is Paradise Lost, 2023, in situ-muurschildering, 272 x 1640. © Denis Decaluwé

Glooming Days

Een mooi voorbeeld van die droomwereld die terugkeert in de expo '5+1: Paul Delvaux in dialoog' is het schilderij Glooming Days van Joëlle Dubois, onlangs aangekocht door Koksijde en voor het eerst te bewonderen in de tentoonstelling. Glooming Days is geschilderd in de typische stijl van Dubois van wie het oeuvre qua vorm aanleunt bij de traditie van de schilderkunst, maar inhoudelijk verwijst naar een sterk menselijk engagement. Joëlle Dubois belicht de topics van deze tijd zoals de impact van sociale media, bodyshaming en eenzaamheid. Onderaan het werk somt Dubois met haar penseel op wat haar irriteert, aan de hand van grijstonen.

Glooming Days

Niet te vergeten

Collectie George Grard in een topsetting 

In de Grardzaal van Kunstencentrum Ten Bogaerde vind je een vaste collectie met retrospectieve over het leven en werk van George Grard (1901-1984). Deze unieke verzameling van de stichting Grard toont de levensloop en het oeuvre van de bekende Doornikse kunstenaar. Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden opgesteld. 

Wist je dat Delvaux en Grard vrienden werden en bekend staan als de stichters van de School van Sint-Idesbald?

Erfgoed en natuur 

De site is een abdijhoeve en de geschiedenis keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt beleeft. Ook de omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. Ten Bogaerde ligt in een uniek beschermd landschap met een duinpolderovergang – beschermd omwille van de  esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde.  

Brouwerij  

Na al die eeuwen is er opnieuw een craftbrouwerij op Koksijdse abdijgrond, in de oude varkensstallen van de abdijhoeve Ten Bogaerde. Ontdek die op deze historische locatie. Met het St.-Idesbald-abdijbier, een extra knipoog naar Grard en Delvaux uit ‘de School van Sint-Idesbald', komt het erfgoed letterlijk tot aan je lippen. Info: www.brouwerijsintidesbald.be 

Museum Paul Delvaux

Op een boogscheut van Kunstencentrum Ten Bogaerde vind je het Museum Paul Delvaux waar ze uitpakken met de gloednieuwe tentoonstelling 'Het lichaam en de achtergrond, een harmonieus samenspel'. We geven nog niet alles prijs, maar je krijgt dé kans om zijn werk te herontdekken. Tijdens de paasvakantie bezoek je de expo met gids op donderdag 4 (11 uur) en 11 april (14 uur).

De rode draad door deze tentoonstelling is geworteld in twee fundamentele thema's: decor en lichaam. Door het werk door dit dubbele prisma te benaderen, komen belangrijke elementen naar voren. 

Er is uiteraard ook de vaste opstelling met ruim 1 000 m² vernieuwde ruimte: de grootste verzameling ter wereld van Paul Delvaux. Een privécollectie van meer dan 400 werken. Maak kennis met zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsboeken en etsen. 

Ook kan je in 2024 genieten van optredens in het Museum Paul Delvaux, harpspeelster Mathilde Wauters trapt de nieuwe concertcyclus van het museumjaar af op donderdag 9 mei om 17 uur. 

  •    donderdag 25 juli: Véronique De Raedemaeker, viool
  •    donderdag 22 augustus: Elias Agsteribbe, fagot en contrafagot
  •    donderdag 26 september: Nele Tiebout en Bart Van Beneden, saxofoon (sopraan en bariton)
  •    zaterdag 2 november: Jean-Claude Vanden Eynden, piano

© Foundation Paul Delvaux Brussel