Het clubhuis is het kloppende hart van Koksijde Golf ter Hille. En in dat hart trekken het voormalig woonhuis en bakhuisje (die overvloeien in het moderne gebouw) je aandacht. Wat schuilt er achter de stenen van deze historische muren? Ga met ons mee op reis doorheen de tijd en lees een geschiedenis vol verhalen en intriges.

Hof ter Hille, een historische hoeve met wortels diep in de middeleeuwen, was ooit omgeven door een dubbele gracht om nieuwsgierigen buiten te houden – en de dieren binnen. Deze plek, waar nu golfballen over het groen zweven, was het toneel van pachters en monniken, van agrarische bedrijvigheid en van een gemeenschap die zich de voorbije eeuwen aanpaste aan veranderende tijden.

Graven tot in de 14e eeuw

Archeologen onderzochten de grond van Hof ter Hille zorgvuldig en geven ons een venster om te kijken naar het leven dat hier ooit floreerde. Ze vonden sporen van bewoning die teruggaan tot voor de 14e eeuw, inclusief bakstenen structuren van verschillende bewoningsfasen en bewijs van agrarische activiteiten. Deze ontdekkingen vertellen ons verhalen van een verleden dat nauw verweven is met de landbouw en de lokale gemeenschap.

De jaarankers op de gevel van de voutekamer geven aan dat er grote herstellingswerken plaatsvonden na de Negenjarige Oorlog (1688-1697). Eind april-begin mei 1692 plunderden Spaanse soldaten Oostduinkerke en namen zelfs gijzelaars mee.

Hof Pikegny

Het domein heette niet altijd Ter Hille. Die naam, verwijzend naar de duinen, duikt pas op rond de 16e-17e eeuw. Hoe de plek daarvoor heette? In de 14e eeuw werd de naam Hof Pikegny regelmatig vermeld, naar de toenmalige eigenaar (de Picardische edelman Ferri de Picquigny). Ook de naam Pharis, die vuurtoren betekent, is intrigerend. Was er dan ooit een vuurtoren op Ter Hille? Geen gekke denkpiste, want de zee, de zeedijk en zelfs de aanlegsteigers lagen vroeger dichter bij Hof ter Hille dan vandaag.

Wasbekken uit de voutekelder. De ingang tot die kelder ligt in de shop van Koksijde Golf ter Hille.

Van de poort tot het woonhuis

Om de hofstede te bereiken, moest men vanop de oude zeedijk (nu Hof ter Hillestraat) de toegangsweg nemen tot aan een indrukwekkend poortgebouw. Van dit gebouw werden de funderingsmuren gevonden. Het bakstenen gebouw had 2 doorgangen: een inrit voor rijtuigen en een voetgangersdoorgang.

De geschiedenis van Hof ter Hille is een verhaal van overgang en transformatie. Het werd aangekocht door de Duinenabdij in 1342 van een Franse edelman in ballingschap en evolueerde door de eeuwen heen. Van een middeleeuwse hoeve tot een pachthoeve en uiteindelijk tot de prachtige golfbaan die we vandaag kennen.

Het bakhuis. Dat is (of was) een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koeken bakte. Soms lag de bakoven in het huisje, maar meestal bevond die zich buiten met alleen de opening in het gebouwtje. De oven stond los van het woonhuis om het overslaan van brand te vermijden.

Brug naar het verleden

Hof ter Hille is meer dan een historische locatie, het is een brug naar het verleden. Het vertelt ons over de mensen die hier leefden en werkten, over de monniken van de Duinenabdij en over de pachters die na de Eerste Wereldoorlog de hoeve kochten en er hun leven opbouwden. Het laat ons ook zien hoe de naam Ter Hille, verwijzend naar de duinen, verbonden is met de natuur en de geografie van de regio.

Meer weten over Koksijde Golf ter Hille?

De historische info wordt binnenkort gepresenteerd op een infozuil. Die zuil, gemaakt van gerecupereerde kubussen uit de site van Abdijmuseum Ten Duinen, is jouw venster op het verleden. Wil je nog meer weten? Lees dan het boek Koksijde Golf ter Hille: Van abdijhoeve tot golf.