Vraag hulp aan de vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen regio Westkust.
Tip: voordracht ‘Hoe begin ik aan een stamboom?’ om 10.30 en 14.30 uur.
Jean-Pierre: " In het begin ga je praten met je ouders en grootouders, als die nog leven tenminste."
Dan is het tijd voor bezoekjes aan familieleden: nonkels en tantes, kozijns en nichten, achternichten...
Dat is heel leuk en je komt heel wat te weten.
Sommige mensen gooien alles weg en sommigen houden alles bij. Anderen hebben gewoon een zeer goed geheugen. Maar de ervaring leert me wel dat je de feiten altijd moet verifiëren (lacht). Want sommige familieleden kunnen nogal overdrijven en sommige verhalen moet je met een grote korrel zout nemen. Je hebt zo ook de kans om iemand uit de familie tegen te komen die al met een stamboom is gestart.
Tijdens je ronde vraag je best naar materiaal. Dit is de fase waar de oude fotoboeken worden bovengehaald. Je stuit op doodsbrieven en -prentjes, trouwboekjes, huwelijks- en geboorteaankondigingen...
Vooral de doodsbrieven zijn interessant omdat de familiestructuur erop staat: kinderen, kleinkinderen, broers en zusters, enz...
Als je de mogelijkheid hebt, kun je die oude foto's, brieven en documenten inscannen. De meeste genealogieprogramma's laten toe foto's (jpg, bmp, ..) of zelfs geluids- en videofragmenten te linken aan personen.
Na dit werkje zou je toch al 3 generaties moeten kunnen terug gaan naar onze ouders en grootouders met hun zussen, broers, tantes, ooms, nichten en neven en alle nakomelingen van deze personen.
Als je weet waar je voorouders vandaan komen kan je langsgaan bij een genealogische vereniging en/of heemkundekring uit die regio. Bij de heemkundige kring kun je veel informatie opvragen van vóór 1900. Vraag naar gegevens uit kerkregisters: doop, huwelijk en overlijdens. En pluis de archieven uit. Kerkregisters zijn bewaard vanaf 1600 en in 1795 nam de burgerlijke stand hun taak over.
>> Kom dus naar het Erfgoedhuis op 27 april.
Probeer via internet wat opzoekingen te doen. Maar als je denkt dat je nu meteen je hele stamboom vindt, ga je bedrogen uitkomen. Er zijn wel gespecialiseerde sites om op te gaan zoeken.
De eerste is bij SeniorenNet. Op de site staat een rubriek "Stamboom" waarbij mensen oproepen kunnen plaatsen. Zoek hier in eerste instantie al op je naam en kom in contact met mensen die mogelijk al een deel hebben uit dezelfde familie.
Zet in tweede instantie zelf een oproep. SeniorenNet heeft in het Nederlandstalige gebied de grootste oproependatabank. Goud waard voor je! Klik in het menu van SeniorenNet op "Stamboom" of surf naar http://www.seniorennet.be/stamboomonderzoek.
Andere sites kunnen je ook helpen. Bijvoorbeeld op Geneanet http://www.geneanet.org en ook Genealogie online http://www.genealogieonline.nl.
Bij beide sites moet je wel een account aanmaken en lid worden. In de aanvangsfase kan je als niet-betalend lid meer dan voldoende info verzamelen. Als je jouw familienaam ingeeft, kan je zien hoeveel mensen er al met deze familienaam bezig zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook echt familie van jou is.
Er zijn wel veel gegevens te vinden via het internet, maar je hebt nooit de garantie dat die 100 procent juist zijn. Daarom moet je alles wat je op internet vindt nazien en controleren. Via originele akten.