Pasen is meer dan chocolade en eieren rapen – het is een eeuwenoude traditie boordevol symboliek, verrassende weetjes én internationale verschillen.
Pasen herdenkt de verrijzenis van Jezus op de zondag na zijn kruisiging (Goede Vrijdag). En dat is niet zomaar een zondag: de datum wordt elk jaar bepaald door de maan. Concreet: Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente.
Tijdens de vasten mocht men geen eieren eten.
Tegen Pasen lagen er dus massa’s opgestapeld – en wat doe je dan? Verven natuurlijk. Eieren stonden al van oudsher symbool voor nieuw leven. Pas in de 18de eeuw kwamen Fransen op het idee om ze te vullen met chocolade.
Toen chocolade goedkoper werd, volgden de eerste chocolade-eitjes. De rest is geschiedenis.
En de paasklokken? In katholieke landen zoals België vertelt men dat de kerkklokken op Witte Donderdag naar Rome vliegen, waar ze paaseitjes ophalen. Op Paaszondag keren ze terug, luiden ze luidkeels en laten ze de eitjes vallen.
In protestantse landen is het niet de klok maar de paashaas die opduikt – een symbool van vruchtbaarheid dat met Duitse migranten mee onze richting uit kwam.
In Italië duurt de paaslunch tot diep in de namiddag. In Tsjechië slaan jongens meisjes zachtjes met wilgentakken – een teken van geluk en gezondheid. In ruil gooien ze eitjes terug. In Zwitserland verven ze hun eieren op natuurlijke wijze met uienschillen of rode biet.
Geen Haas, maar een bedreigd dier in Australië. Door de ecologische impact van konijnen, vervangen Australiërs de paashaas door de paasbilby – een bedreigd buideldier. Chocoladebilby’s zijn er populair, en opbrengsten gaan naar natuurbehoud.
In Bessières (Frankrijk) bereiden koks een gigantische omelet van 15.000 eieren - voor 1.000 gasten, gekookt in een reusachtige pan. De traditie zou zijn ontstaan toen Napoleon tijdens Pasen een dorpje bezocht en een omelet eiste.
Het grootste chocolade-ei woog 7.200 kg en werd in 2011 in Argentinië gemaakt. Het record voor eierenrapen staat op 501.000 eieren, gevonden door 9.753 kinderen in Florida (2017).
Techbedrijven verbergen soms “digitale paaseieren” (verborgen functies of grapjes) in software. Google staat bekend om zijn zoekmachine-animaties, zoals een interactieve paasei-quiz tijdens Pasen.