In Koksijde hechten we veel waarde aan veiligheid en preventie. De fietsgraveeracties zijn altijd een groot succes. 

Dat succes kan je zien aan de cijfers: sinds 2018 werden 5.554 fietsen gegraveerd. Een duidelijk teken dat onze inwoners inzetten op preventie. Maar het kan natuurlijk altijd beter.

Waarom je fiets graveren?

Fietsdiefstal is voor veel mensen een zorg, maar Koksijde biedt een eenvoudige oplossing: laat je fiets graveren. De term is wat misleidend, want tegenwoordig gebeurt het met een sticker. Het principe blijft wel hetzelfde. Door je fiets te laten graveren met je rijksregisternummer, schrik je potentiële dieven af. Dit label is niet alleen bijna onmogelijk te verwijderen, maar maakt het ook mogelijk om gestolen fietsen terug te brengen naar hun rechtmatige eigenaren.

Met ongeveer 200 teruggevonden fietsen per jaar, blijkt dit een goede maatregel. Nog belangrijker: gegraveerde fietsen worden zelden gestolen, wat de effectiviteit van deze preventiemaatregel bewijst.

Wist je trouwens dat de gemeenschapswachten achtergelaten fietsen meenemen?

Op 6 jaar tijd kregen 1.116 fietsen een tweede leven. Alle gevonden fietsen worden door de gemeenschapswachten opgehaald. Ze staan, samen met de lokale politie, in voor de identificatie van en de teruggave aan de eigenaars. Zie je ergens een achtergelaten fiets? Meld dit dan zeker aan onze gemeenschapswachten: preventie@koksijde.be

Hoe vraag je het aan?

Heel eenvoudig. Voor fietsgraveren maak je een afspraak via jens.mares@koksijde.be of bel je naar 058 53.34.95.

Meer weten?

Veiligheid en Preventie
058 53 38 96