Ontdek indrukwekkende miniaturen of laat je meeslepen door de grappige randversieringen. Volg de contouren van de zwierige letters en verplaats je in de huid van iemand uit de middeleeuwen.

Het Abdijmuseum Ten Duinen participeert in Mmmonk, waardoor je de Duinenhandschriften raadpleegt via het internet. Gratis. De stukken behoren tot de topcollecties van het Grootseminarie en de Openbare Bibliotheek van Brugge. Samen met de handschriften van de twee grootste Gentse abdijen worden ze toegankelijk gemaakt in één gezamenlijk project.

Eerst is een oplijsting gemaakt van de middeleeuwse handschriften en is hun materiële toestand nagegaan. Sommige zijn immers aangetast door inktvraat die letters echt wegvreet, van andere is de boekband beschadigd…

Soms was er dus eerst een restauratie nodig.

Lees vanuit je luie zetel de handschriften van abten als
Jan Crabbe en Robrecht de Clercq

Heel scherpe scanopnames

Een gespecialiseerde firma nam scherpe scanopnames van alle pagina's. Die beelden worden als IIIF (spreek uit als triple ai ef) online gezet. Dat is een internationale standaard voor het delen en ontdekken van beelden. Bijkomend voordeel? Je bekijkt de beelden online en moet ze niet downloaden. Ze blijven ook beschikbaar en ondervinden geen negatieve gevolgen van bv. updates aan de website.

Honderden manuscripten staan online via de website mmmonk.be. Meer dan 600 handschriften komen uit de bibliotheek van de Duinenabdij en net iets meer dan de helft uit Ter Doest. Dat is de dochterabdij in Lissewege, die weer met de Duinenabdij versmolt zodat de oude abdijbibliotheken werden samengevoegd. Wat nog? Een 100-tal manuscripten van de Gentse abdijen.

Duinenhandschrift van abt Robrecht de Clercq

Vanuit je luie zetel

Die massa handschriften is nu voor iedereen toegankelijk. Een schitterende kans om vanuit je luie zetel kennis te maken met de handschriften van abten als Jan Crabbe en Robrecht de Clercq, maar ook met de theologische, filosofische of natuurwetenschappelijke traktaten van hun voorgangers.

Zoom in op de kleinste details. En dan te bedenken dat veel van die pareltjes in Koksijde lagen…

Detail uit een Crabbehandschrift uit het Grootseminarie - nr. 154/44