Safeonweb heeft een app waarmee je op de hoogte blijft. Deze applicatie waarschuwt je voor cyberdreigingen en online oplichting.

De app stuurt twee soorten waarschuwingen. Bedreigingen ontvang je als er een infectie is gemeld op jouw geregistreerde thuisnetwerk. Nieuws gaat over algemene cyberdreiging in ons land.

Wat zijn bedreigingen?

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) ontvangt dagelijks informatie over geïnfecteerde of kwetsbare systemen in België. Deze databank bevat informatie over meer dan 1.000 systemen met een computervirus en over meer dan 10.000 systemen met een kwetsbaarheid. Het CCB ontvangt deze informatie maar kan de gebruikers van een bepaald Internet(IP)-adres niet zomaar identificeren. Het enige doel van het CCB is om je te informeren en te waarschuwen op basis van de ontvangen en beschikbare informatie. De app van Safeonweb controleert regelmatig of je IP-adres voldoende lang ongewijzigd blijft en informeert je als er voor je IP-adres een computervirus werd gemeld.

Hoe installeer ik de app?

De Safeonweb app wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store. Bij het eerste gebruik van de app moet je verklaren dat je gebruiksvoorwaarden hebt gelezen en hiermee akkoord gaat.

Video

Vragen en antwoorden

Hoe registreer ik mijn thuisnetwerk?

Om waarschuwingen over bedreigingen te ontvangen moet je de naam van je thuisnetwerk registreren.

Hoe kan je dit doen?

  • Zorg dat je verbonden bent met je eigen netwerk
  • Zet je locatiebepaling aan
  • Geef een geldig e-mailadres op om je registratie te verifiëren
  • Er wordt een code naar je e-mailadres gestuurd. Vul deze in, in de Safeonweb app.

Je thuisnetwerk en bijhorende IP-adres zijn geregistreerd. Je zal van nu af aan berichten ontvangen.

  • Safeonweb gebruikt deze gegevens enkel om waarschuwingen te sturen, niet om je netwerk te scannen.
  • Je mag enkel een netwerk registreren als je eigenaar bent of toestemming hebt van de eigenaar van het netwerk.
  • Safeonweb kan enkel bedreigingen sturen naar Belgische IP-adressen.

Waarom moet ik mijn netwerk en IP-adres opgeven?

Met jouw netwerk en IP-adres kunnen we waarschuwingen voor 'bedreigingen' sturen. 'Bedreigingen' zijn waarschuwingen specifiek voor jouw netwerk. Informatie over bedreigingen krijgen we van verschillende partners. Safeonweb doet geen scanning van jouw netwerk.

Waarom moet ik mijn locatie opgeven?

De Safeonweb app heeft toegang tot je locatie nodig om te bepalen of je wel degelijk op het geregistreerde netwerk bent. Voor iOS en Android is het opvragen van de naam van je huidige netwerk (SSID - service set identifier) enkel mogelijk als je locatiebepaling aanstaat. Safeonweb heeft enkel interesse in je netwerkgegevens om bedreigingen, specifiek voor jouw netwerk, te sturen. De locatiebepaling moet je enkel activeren bij gebruik van de app. Er is dus geen sprake van tracking.

Waarom moet ik mijn e-mailadres opgeven?

Een e-mailadres is nodig om een verificatiecode te versturen. Deze code heb je nodig om je netwerk te registreren. Het e-mailadres wordt na het opsturen van de code verwijderd. De app bewaart dus geen e-mail gegevens van jou.