Dit boek is al het vijfde werk van Koksijdenaar Maarten Morel. Zijn eerdere boeken? Handleiding voor een boeiend bestaan, Elena’s reis, Huidhonger en Hartenpijn en Generaties.
De redacteur van Tij-dingen vroeg zich ook af wat hij niet ziet en zocht Maarten op.
Tij-dingen: De aanbidding van het Lam Gods is de insteek van je boek. Gefascineerd door dat werk?
Maarten Morel: "Het idee voor het boek ontstond in 2020, het Van Eyck-jaar. Het schilderij ken ik natuurlijk al veel langer. Ik zag het Lam Gods voor het eerst toen ik op schoolreis was en de genialiteit van het werk greep me direct aan. Ook door de kleurenpracht, de details en de diepgang. Het werk bleef me altijd bij. Op latere leeftijd ging ik het nog verschillende keren bewonderen, ook na de restauratie. Dat schilderij zorgt nog altijd voor veel inspiratie, zowel voor kunstenaars als designers. Ook voor mij."
Dat schilderij zorgt nog altijd voor veel inspiratie, zowel voor kunstenaars als designers.
T-d: Ook in dit boek is er een link met je professionele achtergrond?
Maarten: "Dat klopt. Er is een link met alle kunstenaars, want die hebben allemaal een bijzonder observatievermogen. We bekijken de realiteit op onze eigen manier. Dat geldt nog meer voor schilders. In mijn job – het coachen van mensen en teams – was waarnemen ook belangrijk en elke waarneming wordt gekleurd door je eigen referentiekader. Eén gebeurtenis wordt door verschillende mensen op een andere manier bekeken. Een goed voorbeeld daarvan is het getuigenverslag van een verkeersongeval, je krijgt dan andere verhalen te horen van dezelfde gebeurtenis. Iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid. Wat voor de ene de realiteit is, ziet de andere helemaal anders. Dat is een principe dat in al mijn boeken terugkeert."
T-d: Over welk thema zou je graag nog een boek schrijven?
Maarten: "Ik heb nog niks concreets in gedachten. Dat moet vanzelf komen. Ik zoek niet specifiek naar een onderwerp. Ik broed wel op iets dat te maken heeft met onze eerste levensjaren, de periode waarin we worden gevormd. Veel van de levenslessen die we meekrijgen, zijn verpakt in sprookjes. Wat is de invloed daarvan op ons latere leven? Het is nog maar een gedacht, ik ben nog niet aan het schrijven."
T-d: Heb je er al aan gedacht om een boek te schrijven dat zich afspeelt in Koksijde?
Maarten: "Niet specifiek, maar dat is volgens mij wel perfect mogelijk. Onze gemeente leent daar zich alleszins toe en er is een mooi kader om rond te werken: de relatie inwoners tegenover tweedeverbijvers of de aangespoelden. Dat is een dynamiek die je alleen in kustgemeenten vindt. Of het actuele Fedasil-verhaal, met de verhouding vluchtelingen versus inwoners. Daar liggen misschien ook nog mogelijkheden."
T-d: Lezers mogen op het verhaal reageren? Hoe zie je dat precies?
Maarten: "Mijn boek zet mensen op een verkeerd been. En ik wil weten hoe de mensen dat verhaal hebben gelezen. Hoe ervaren ze zelf die selectieve waarneming? Wie wil, reageert via mijn mailadres: morelmf@skynet.be"
Maarten Morel (°1948) werd geboren in Poperinge en bracht het grootste deel van zijn leven door in Gent. Al sinds zijn prille jeugd is hij een scherpe observator van menselijk gedrag. Hij studeerde sociologie in Gent. Zijn hele professionele loopbaan was hij actief in de sector human resources en sinds enkele jaren is hij zelfstandig consulent. Maarten is medestichter van De Witte & Morel (nu Hudson).
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet telt 141 pagina's en wordt uitgegeven door Witsand Uitgevers. Het kost 19,95 euro en is te koop in boekhandel Oscar (Sint-Idesbald) of via morelmf@skynet.be