Oliecrisis, economische crisis, terreurcrisis, bankencrisis, eurocrisis of vluchtelingencrisis: de laatste vijftig jaar volgt de ene crisis na de andere. Terwijl de gezondheidscrisis nog woedt, dient de klimaatcrisis zich aan, met daarbovenop een democratie- en biodiversiteitscrisis. 

Moeten we ons niet stilaan afvragen of we te maken hebben met een systeem in crisis? Zou het niet eerder gaan om een crisissysteem: een systeem dat zijn eigen crisissen genereert?

Weg van het systeem neemt Kris Peeters je mee op een verkenningstocht langs adembenemende vergezichten, waar consumenten weer burgers worden, economische correctheid het veld ruimt en het buitenland voortaan ook het binnenland is.

Onderweg krijgen we het gezelschap van onverwachte medereizigers. Of ze nu door het leven gaan als Rode Koningin, Escher heten, Jezus van Nazareth, Luigi Snozzi, Rupsje Nooitgenoeg of zelfs Donald Muylle: van elk van hen valt iets te leren over de toekomst die wij kunnen maken.

Kris Peeters is politicoloog, antropoloog en mobiliteitsexpert. Hij is lector Verkeerskunde aan de PXL Hogeschool. Met Het voorruitperspectief, De file voorbij, Weg van mobiliteit en talrijke columns in o.a. De Standaard trok hij het maatschappelijke debat over mobiliteit de voorbije twintig jaar open.