Deze wintersport vindt officieel plaats op ijs, maar je kan het ook op andere gladde ondergronden spelen, zoals de matten in sporthal Hazebeek. In plaats van metalen of plastic ballen – daarvoor kan je nog altijd terecht in de Bolledroom – speel je curling met zware stenen.

De 80-jarige Willy Willems speelt al 6 jaar curling in Oostduinkerke en Tij-dingen zocht hem op.

"Curling is een leuke indoorprecisiesport die heel toegankelijk is", opent Willy. "De sport is ideaal voor fitte senioren, zelfs rolstoelgebruikers kunnen deelnemen. Aan de andere kant mag je het niet onderschatten, want de curlingschijven wegen meer dan je zou denken. Je moet flink zwaaien om de schijven in beweging te krijgen."

Tij-dingen: Hoe ben je er ooit aan begonnen? En wat zorgt ervoor dat je het nog steeds doet?

Willy Willems: "Via vrienden, zo ben ik er in gegleden. (lacht) Helaas zijn de meesten van hen intussen gestopt. Waarom ik het nog altijd graag doe? Je bent in beweging, het is een interessant spel en de vrienden die je maakt, zorgen dat het elke keer leuker wordt. Curling is goed voor je algemene ontwikkeling als mens. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Je bent extra opmerkzaam en je blijft alert."

T-d: Doe je nog andere dingen?

Willy: "Ik neem altijd deel aan de wekelijkse curling-sessie. Tenzij ik op reis of ziek ben. Daarnaast ga ik vaak wandelen, samen met de familie Desmet - mensen die ik ontmoette dankzij het curlen. En ook petanque is een passie, ik ben een trouwe speler bij Eeuwig Jong."

T-d: Heb je nog een boodschap of oproep?

Willy: "Kom gewoon eens af, iedereen is welkom. Het is je garantie op een wekelijkse uur beweging. En wie weet, geeft het ook je sociaal leven een boost."

Hoe werkt het?

Curling is een echt precisie- of mikspel, waarbij je moet samenwerken in teamverband. Meestal zijn er 2 teams van 4 spelers die de stenen schuiven – die raken de ondergrond aan via een ring. Je gooit naar een bepaald punt en moet je stenen zo dicht mogelijk bij dat punt krijgen (en vooral: dichter dan je tegenstander). Een wedstrijd bestaat uit tien ends of speelronden. Per end werpt een team 8 stenen.

En hoe krijg je punten? Dat kan met stenen die in het huis, de geverfde cirkels, liggen. Je scoort alleen punten als één of meerdere stenen dichter (van het midden) liggen dan die van je tegenstander. Je kan maximaal 8 punten scoren per end, maar dat gebeurt zelden.

Historiek

Volgens Wikipedia wordt algemeen aangenomen dat curling ontstond in de 16e eeuw in Schotland, maar het schilderij Jagers in de sneeuw van Pieter Bruegel (1565) beeldt Nederlandse buren uit die het spel spelen. De internationale organisatie voor curling (WCF) zetelt in het Schotse Perth. Sinds 1998 is curling een officiële olympische wintersport.

Curling in Sporthal Hazebeek

Heb je interesse om jezelf de sportgeschiedenis in te glijden? Kom op dinsdag naar Sporthal Hazebeek. Vanaf 9.30 (tot 10.30) uur is het curling time. Deelname kost 1,50 euro (incl. verzekering) en op voorhand inschrijven is niet nodig.