Burgemeester Sander Loones wil van Koksijde nog meer een plek maken waar iedereen zich thuis voelt:
“Betaalbare woningen, veilige straten en bruisende dorpen staan centraal. We luisteren graag naar jouw ideeën.” Het bestuur komt binnenkort naar jou toe: op de nieuwjaarsreceptie en de inspraakronde. “En alle schepenen komen jullie graag bezoeken.”
Momenten om elkaar beter te leren kennen en om jouw ideeën te laten horen. Ontdek meer in het interview.
Tij-dingen: Veiligheid is een topprioriteit voor onze inwoners. Waar leg je de komende jaren het accent op?
Sander Loones: “Koksijde scoort traditioneel al hoog op veiligheid en dat wil ik zo houden. Er zijn 2 speerpunten waarop ik nog meer wil inzetten. Ten eerste vind ik dat jonge mensen op hun gemak moeten kunnen uitgaan. In een veilige omgeving. Een aantal trends uit de steden, zoals spiking en drugs in het nachtleven, waaien naar hier over en dat gaan we dus aanpakken. Een ander pijnpunt, letterlijk dan, is geweld en het vormen van benden. Daar mikken we op nultolerantie en daar zetten onze politiemensen nu ook al sterk op in. Ik ben vader van 3 kinderen die binnen enkele jaren hun eerste stappen in het uitgaansleven zetten en dat moeten ze zonder zorgen kunnen doen. En dat geldt voor iedereen.”
T-d: Betaalbare huizen zijn belangrijk, maar goede jobs in eigen streek ook. Hoe kan de gemeente daar invloed op uitoefenen?
Sander: “Die 2 zaken zijn sterk aan elkaar gelinkt, want zonder een goede job is een huis sowieso onbetaalbaar. En daar komt nog een 3e factor bij: het moet aangenaam en plezant genoeg zijn in Koksijde zodat mensen hier willen wonen. Je hebt het alle 3 nodig. Een gezellige gemeente met talentvolle mensen die in eigen streek een job vinden en zo de middelen hebben om hier een huis te kopen. Op 2 van die 3 zaken kan de gemeente sneller een antwoord bieden. Zorgen dat er plaats is voor betaalbare woningen door een aangepast ruimtelijk beleid met een aantal verplichtingen. De gemeente als motor. Voor een plezant Koksijde zorgen we door o.a. de verenigingen beter te ondersteunen, te investeren in sport en activiteiten. Dat gaan we nog meer doen. Jobs creëren is het moeilijkste. We hebben wel een sterke toeristische economie, maar niet de gronden om bv. industrie aan te trekken. Misschien biedt de reconversie van de militaire basis daar mogelijkheden, dus dat dossier moeten we eindelijk oplossen. Ik geloof ook sterk in de samenwerking met onze buurgemeenten en Noord-Frankrijk. Nu al zijn Koksijdse ondernemers actief in Frankrijk en de industriezones in de streek. Ik vind het belangrijk dat mensen die ergens anders werken of ondernemen, toch in onze gemeente willen wonen. Hun kinderen maken mee onze toekomst, hun uitgaven zijn goed voor de lokale economie, enzovoort.”
T-d: Welke uitdagingen staan er te wachten op jouw beleidsdomeinen?
Sander: “We moeten een tandje bijsteken om onze pleinen, straten en dijken te verfraaien. Zeker onze dijken verdienen extra aandacht. In Sint-Idesbald is die al voor de helft klaar, maar ook de andere helft moet volgen. Koksijde-Bad pakken we sneller aan, iedereen kan toch zien dat dit echt nodig is. Ook Oostduinkerke en Groenendijk komen aan bod. Om je ondernemers te laten investeren in je gemeente, moet je hen een mooie omgeving aanbieden. Daar begint het mee. De grote verkeersassen staan ook op onze prioriteitenlijst. Ik denk dan aan de Leopold II-laan en de verbinding Oostduinkerke-Koksijde-Sint-Idesbald. Oostduinkerke richting Nieuwpoort is vernieuwd en nu komt de andere kant aan de beurt. Leefbaarheid is voor mij ook belangrijk. De Duinparklaan en Middenlaan zijn 2 wegen die veel verkeer slikken en waar tegelijk veel kinderen passeren. Dat moeten we met elkaar verzoenen. Iedereen moet de openbare weg kunnen gebruiken, maar we kunnen de inrichting zo aanpassen dat het voor alle weggebruikers veilig is. Onze gemeente moet bereikbaar zijn, ook met de auto. Belangrijk: alles gebeurt in overleg met de inwoners en omwonenden. Inspraak is belangrijk en dat versnelt ook de realisatie van projecten.”
T-d: Eens een scout, altijd een scout: klopt dat gezegde ook voor jou?
Sander: “Absoluut. Ik heb daar geleerd om mijn plan te trekken en door te doen, zonder te trunten. Bij de scouts leer je ook dat je deel uitmaakt van een groep, een gemeenschap, een belangrijke basis voor de rest van je leven. Niemand is alleen maar voor zichzelf geboren. Trouwens, voor alle eden die ik aflegde – zoals voor het Vlaams of federaal parlement – gebruikte ik de scoutsgroet. Het is een automatisme dat ingebakken is geraakt. En nu we het over de scouts hebben, de scouts in Oostduinkerke krijgt binnenkort een nieuw lokaal en we willen ook een opfrissing voor de lokalen van scouts Zeedustra. En dat op de plek waar ze nu zitten.”
T-d: Het verenigingsleven vind je heel belangrijk?
Sander: “Heel zeker. Verenigingen geven een ziel aan een gemeente en als politicus moet je die ziel respecteren. De kermis in Oostduinkerke is een goed voorbeeld, die moet terugkeren naar de vertrouwde locatie. De kermiskoers in Koksijde-Dorp willen wij ook graag in ere herstellen. Net als de feestcomités.”
Wie de juiste weg kent in het Brussels subsidiedoolhof, die geraakt verder.
Tij-dingen: Wat is jouw favoriete plek in Koksijde?
Sander: “De bunker Waldersee aan Groenendijk. Weet je waar die staat? Ik leerde daar rappellen dankzij mijn neef die speleoloog is. We hadden alles qua uitrusting: touwen, klimbroekjes, musketons. Mooie herinneringen. Ik droom eigenlijk van een klim- en boulderzaal hier in Koksijde.”
Tij-dingen: Is er een politicus naar wie je opkijkt?
Sander: “Dan kies ik voor mijn papa. Ik ben een nationale politicus met een hart voor onze gemeente en ik verleg nu mijn focus. In navolging van mijn papa. Hij was o.a. de grondlegger van het duinendecreet en het lokaal cultuurbeleid. Concreet verschil maken in het echte leven, zo heeft hij mij geïnspireerd, hij stond ook altijd dicht bij de diensten.”
Tij-dingen: Dit ambt is een nieuwe uitdaging: weet je al hoe je jezelf zal inwerken?
Sander: “We zijn daar met alle schepenen volop mee bezig. Gelukkig was ik al 6 jaar gemeenteraadslid waardoor ik mijn weg al goed vind. Ook niet vergeten dat onze partij 24 van de voorbije 30 jaar meebestuurde. De organisatie kennen we dus ook al van binnenuit. Bovendien zal ik mijn netwerk in Brussel ook lokaal inschakelen: denk maar aan de luchtmachtbasis of het zwembaddossier. Wie de juiste weg kent in het Brussels subsidiedoolhof, die geraakt verder. Het wordt een optelsom van de 2: lokale wortels en nationale takken. 2 puzzels die ik in elkaar wil laten passen. Tegelijk moet onze bestuursploeg zich bescheiden opstellen. Wij weten heel goed dat wij niet in alles expert zijn, dat kan ook niet, maar gelukkig hebben we binnen de gemeente voldoende experts. Ook daarom gaan we voluit samenwerken.”
Tij-dingen: Koksijde heeft veel medewerkers. Kan je al namen op de gezichten plakken?
Sander: “Ik ben helaas één van die politici die meer een man van gezichten dan van namen is. Nu al mijn excuses als ik me de komende maanden van naam vergis. Pas op, ik ken al heel wat medewerkers, maar met ons bestuur willen we er een erezaak van maken om jullie allemaal – of toch zo veel mogelijk – te leren kennen. Ik vind het wel belangrijk dat mensen me met Sander aanspreken en niet als burgemeester. Dat praat sowieso gemakkelijker.”
Tij-dingen: Waarvoor mogen ze jou om 3 uur ’s nachts wakker maken?
Sander: “Gelukkig zijn onze kindjes uitstekende slapertjes! (lacht) De tijd dat we opstonden voor sportevents en het volgen van buitenlandse verkiezingsuitslagen, is intussen geminderd. Maar voor een schone zonsopgang? Dat zou wel nog kunnen. Mooi meegenomen, want dat is gelukkig later dan 3 uur.”
Belangrijk: alles gebeurt in overleg met de inwoners en omwonenden. Inspraak is belangrijk en dat versnelt ook de realisatie van projecten.
T-d: De eindejaarsperiode is in zicht. Heb je nog een nieuwjaarsboodschap voor onze inwoners?
Sander: “Ik deed de oproep al vorige maand: wees lief voor elkaar. Dat is echt belangrijk, zeker in deze onzekere tijden. En natuurlijke doe ik ook een warme oproep om te komen naar de nieuwjaarsreceptie op 12 januari in Koksijde-Dorp. Ik hoop om jou daar te zien. Het wordt zowat de start van deze nieuwe bestuursperiode. Vanaf 14 februari volgt dan de grote inspraakronde. Het doel? Jouw mening horen en luisteren naar jouw voorstellen en ideeën. Nog een tip om je te verwarmen in de kerstvakantie: de kerstboomverbranding keert terug in Oostduinkerke-Bad op 4 januari.”
Als burgemeester neemt Sander Loones Strategie en Veiligheid voor zijn rekening. Daaronder vallen het algemeen beleid, strategie en publieke relaties en ook politie, brandweer en noodhulp. Daarnaast ontfermt hij zich over fraudebestrijding, intergemeentelijke samenwerking, autonoom gemeentebedrijf en juridische zaken.
Wat nog? Openbare Werken, Mobiliteit, Openbaar Vervoer en Parkeerbeleid. De reconversie van het militair domein maakt ook deel uit van de bevoegdheden van Sander.