Een mooie verjaardag die we niet zomaar laten passeren. Speciaal voor deze gebeurtenis vinden een paar mooie activiteiten plaats. Zet je schrap voor een ruimtereis.

De juice-missie naar Jupiter op vrijdag 5 januari

Hans Huybrighs werkt bij de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). Hij bestudeert de atmosferen van de manen van Jupiter en bereidt de volgende Europese ruimtemissie naar Jupiter voor. Een man met een missie dus. Luister naar zijn verhaal om 19.30 uur in het Duinenhuis. Schrijf je nu in: desterrenjutters@gmail.com, leden betalen 5 euro (niet-leden: 7 euro).

De verstoring van het klimaat op vrijdag 12 januari

Het klimaat blijft een hot item en jammer genoeg mag je dat letterlijk opvatten. Wat is er juist aan de hand? Wat is de invloed op ons weer? Weerman Bram Verbruggen legt de basis voor je uit en legt meteen ook de link tussen weer en klimaat. De lezing begint om 20 uur en vindt plaats in cultuurcentrum CasinoKoksijde. Prijs? 7 euro. Lid van de Sterrenjutters, VVS of natuurgids? Dan betaal je 5 euro.

Waarnemingsavond op vrijdag 19 januari

Bij helder weer is de Sterrenwacht open vanaf 20 uur.

Onze sterrenwacht in cijfers

In 10 jaar tijd zagen meer dan 10.000 bezoekers sterretjes. Bij die bezoekers zaten ook enkele aardse sterren zoals Free Souffriau en Miguel Wiels. De oudste bezoeker? Dat was Julien, de peter van Emmanuel, die 92 was. De telescoop op het dakterras kostte 7.000 euro, een vijfsterrendeal wanneer je bedenkt dat je daarmee 200 miljard sterren waarneemt.

  • Afstand tot de maan: gemiddeld ongeveer 384.400 km (lang geleden was dat 321.800 km).
  • Afstand tot de zon: 150.000.000 kilometer (ook wel astronomische eenheid genoemd).
  • Afstand tot de dichtstbijzijnde ster: Proxima Centauri is 4,2 lichtjaren van ons verwijderd. Een lichtjaar is de afstand die licht in één jaar kan afleggen – dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer.

Wist je dat onze dichtste buur de Andromedanevel is? Dit melkwegstelsel ligt op 2,5 miljoen lichtjaar van ons, maar schuift steeds dichter. Binnen 4 miljard jaar komen onze 2 melkwegstelsels samen.

Hoe oud is ons heelal nu eigenlijk?

13,8 miljard jaar. Maar dat moet je wel met een korrel zout nemen, want het is een schatting. De eerste 379.000 jaar was er geen licht, geen sterren, geen protonen. Het heelal deint nog altijd uit en hoe verder van ons, hoe sneller. In ons melkwegstelsel zijn er 200 miljard sterren en er zijn 2.000 miljard melkwegstelsels.

Zoals Carl Sagan ooit zei: "als je alle zandkorrels in alle woestijnen optelt, dan heb je nog maar een fractie van het aantal sterren."