2020 gaat de geschiedenisboeken in als een moeilijk jaar voor onze musea. Ook het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum moest voor meerdere maanden de deuren sluiten. En die deuren zullen de komende twee jaar dicht blijven.

Er komt een potvis wonen  

Het skelet van potvis Valentijn keert binnenkort terug naar Koksijde en dat heeft ingrijpende gevolgen voor het NAVIGO-museum. Want om het skelet van zeventien meter te tonen, is er meer ruimte nodig. Daarom sluit het museum. De heropening is gepland in de loop van 2023. Ondertussen vindt ook de eerder geplande bouw van een nieuwe depotruimte en demonstratiekeuken plaats.

Benieuwd?

Het NAVIGO-museum is wel gesloten, maar blijft open op www.navigomuseum.be en via @navigomuseum op sociale media. Volg de werken op de voet dankzij de nieuwsbrief van NAVIGO: www.koksijde.be/nieuwsbrieven

Heimwee? Bezoek het museum online

Lockdown of niet, het museum blijft open. Klik jezelf naar een gepersonaliseerd bezoek door onze virtuele gebouwen. Onderweg vertellen we verhalen bij opmerkelijke objecten en bijzondere scènes.
Bezocht je het museum al eens in het echt? Dan nog zijn we zeker dat je iets ontdekt wat je nog niet wist of nooit eerder zag. Met dit project, ontwikkeld in het kader van de Dag van de Wetenschap, legt het museum ook vast hoe het er uitzag vóór de ingrijpende verbouwingen.

Info: surf naar www.navigomuseum.be

Hoe zou het nog zijn met… Potvis Valentijn van Sint André?

Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden, van mei 2019, dat potvis Valentijn werd opgegraven. Sindsdien is de potvis in goede handen bij Prof. dr. Pieter Corneille en zijn team van de Universiteit Gent, faculteit diergeneeskunde - vakgroep Morfologie.

Puzzel

De resten van het zeventien meter lange zeezoogdier werden tijdens de opgravingen ter plekke versneden op de site van Ten Bogaerde. De laatste restjes weke delen die nog aan de botten hingen, werden in Merelbeke verwijderd. In een tweede fase genoot Valentijn van een zonnebad dat ervoor zorgde dat zijn botten bleekten. In de loop van september van vorig jaar werden die botten uit de vloeistoftanks gehaald en grondig gereinigd. Een tiental maanden lagen ze te drogen. Tijdens deze fase werden de resten verder onderzocht, en werd ook schimmel- en vetbloei aangepakt. De voorbije zomer ging de laatste fase van start: de ontvetting van de botten. Als deze stap is afgerond, begint het échte puzzelwerk.

potvis © Penelope Deltour

Bouw van een nieuwe museumvleugel met kijkdepot en kooktheater

De nieuwe vleugel herbergt de materiële getuigenissen van het visserijverleden en biedt een blik achter de schermen van het museum. Er is ook plaats voor immateriële kennis, onder andere door een demonstratiekeuken waar (kook)workshops worden georganiseerd. Deze uitbreidingswerken lopen gelijk met de aanpassingen van het museum.

Maquette NAVIGO-museum