Wie aan de kust een zeehond op het strand ziet liggen, moet het dier vooral niet storen
Meestal is er niks aan de hand met de zeezoogdieren en is het niet nodig om ongerust te zijn. Afstand houden is de boodschap.
Het beste wat je voor zo'n vermoeide zeehond doet, is dus afstand houden. Anders komen de dieren in de problemen. Mensen willen zeehonden voederen of nat houden. En dat is helemaal niet nodig, want het zijn geen walvissen of dolfijnen die buiten het water niet overleven. Dat brengt stress teweeg bij de dieren. Hoe meer rust het dier krijgt, hoe groter de kans dat de zeehond gewoon verder kan leven in onze mooie Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Geniet van de dieren, maar hou twintig meter afstand. Dat geldt zowel voor mensen als voor honden.
Toch is het af en toe wél nodig om hulp in te roepen voor een zeehond. Als een zeehond zichtbare verwondingen heeft, hoest of zwaar ademt met open, droge ogen bijvoorbeeld. Ook een dier dat heel passief en plat uitgestrekt op het strand ligt, is misschien ziek. Al is het soms moeilijk om zo'n ziek dier te onderscheiden van een uitgeput exemplaar.
Blijf ook dan op afstand en verwittig het zeehondenopvangcentrum via 0477 34 58 90 of info@sealife.be. Een extra foto of filmpje helpt hen om de situatie beter te beoordelen.
In Koksijde komt Oscar – een oude grijze zeehond – regelmatig rusten. Bewonder hem dus vanop afstand.