Naast een slechte gezondheid is eenzaamheid de grootste bedreiging voor senioren. Om niet in deze valkuil te trappen, is het belangrijk om dit probleem tijdig tegen te gaan, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Veel ouderen zijn eenzaam, vooral senioren ouder dan 75 jaar. Mensen raken om verschillende redenen sociaal geïsoleerd: zwakker worden, de dood van je man of vrouw of door een handicap of ziekte. Wat de oorzaak ook is, de stap om je alleen en kwetsbaar te voelen, is snel gezet. En dat kan dan leiden tot depressie of een achteruitgang van je gezondheid. Bovendien vindt iemand die eenzaam is, het moeilijk om hulp te vragen.
Iedereen kan eenzaam worden
Onthoud dat eenzaamheid iedereen kan overkomen. Volgens studies is eenzaamheid misschien zelfs gevaarlijker dan alcohol en tabak.
Doe mee aan (lokale) activiteiten
Zet dingen in je agenda om naar uit te kijken. Een wandeling, een lezing in de bibliotheek of een bezoek aan één van onze musea. Wist je dat het Sociaal Huis elke dinsdagnamiddag groepswandelingen organiseert?
Glimlach, ook al voelt het moeilijk
Grijp elke kans om naar anderen te glimlachen of een gesprek te beginnen – bijvoorbeeld met de kassamedewerker in de winkel of de persoon naast je in de wachtkamer van de huisarts.
Nodig vrienden of buren uit voor een kopje koffie
Als je je alleen voelt, is het verleidelijk om te denken dat niemand je wil bezoeken. Nodig iemand uit. Je zal verbaasd zijn hoeveel mensen hier graag op ingaan. Tip: het Sociaal huis organiseert regelmatig ontmoetingsnamiddagen. Spring gerust binnen.
Blijf telefonisch in contact
Bellen kost niet zoveel moeite en je hoeft je niet te verplaatsen.
Leer van computers houden
Wonen je vrienden of familieleden ver weg? Zoek dan contact via je computer of smartphone. Kun je niet goed overweg met die digitale hulpmiddelen? Volg dan één van onze cursussen in het annexgebouw.
Daar is op zich niets mis mee. Wat telt, is dat het je leven niet beheerst. Zoek dus op tijd contact met anderen. Ben je zelden of nooit eenzaam? Goed. Maar misschien zijn er in je omgeving wel mensen die er last van hebben. Een babbeltje doet dan wonderen.