Oudejaarsavond vieren met lekker eten, champagne en vuurwerk: het is één van de meest gevierde overgangsfeesten ter wereld.

Wist je dat de overgang van oud naar nieuw al meer dan 4.000 jaar bestaat? Het feest verenigt eeuwenoude rituelen en symboliek.

Vuurwerk: kwade geesten verdrijven

Een onmisbaar element in de viering van oud naar nieuw is vuurwerk. Het vindt zijn oorsprong in China, waar het al eeuwen geleden werd gebruikt. De Chinezen ontdekten het buskruit en gebruikten het niet alleen als wapen, maar ook voor religieuze rituelen, waaronder nieuwjaarsvieringen. Het doel? Met knallen en kleuren kwade geesten verjagen en zo geluk en voorspoed verwelkomen. Het lawaai van vuurwerk en de kleurrijke effecten waren volgens de Chinezen ideaal om geesten af te schrikken.

Buskruit verspreidde zich tijdens de middeleeuwen in Europa. Terwijl het eerst werd gebruikt als wapen, begonnen Europese heersers en kunstenaars het later ook te gebruiken om indruk te maken tijdens feesten en ceremonies. Italiaanse vaklui uit Firenze werden vuurwerkmeesters en zorgden voor spectaculaire vuurwerkshows die een teken van rijkdom en macht waren.

Langzaam werd vuurwerk een vast onderdeel van openbare vieringen en feesten, waaronder de jaarwisseling.

Sint-Sylvesterfeest

Hoewel de jaarwisseling van oorsprong een heidens feest was, probeerde de katholieke kerk hier ook invloed op uit te oefenen. Zo werd paus Sylvester, die van 314 tot 335 na Christus paus was, verbonden aan de overgang van oud naar nieuw. Volgens een legende genas paus Sylvester keizer Constantijn van lepra, waarna de keizer de paus symbolisch boven wereldlijke machthebbers plaatste.

Sylvesters feestdag op 31 december werd in veel katholieke landen belangrijk, en zo ontstond het Sylvesterfeest als naam voor oudejaarsavond in verschillende Europese landen en delen van Noord- en Zuid-Amerika.

Vandaag de dag herdenken we het oude jaar en verwelkomen we het nieuwe met vuurwerk. De donkere hemel licht op en zo trappen we symbolisch het nieuwe jaar af. Het is een traditie die zowel vreugde brengt als een moment van bezinning, terwijl we terugblikken op het afgelopen jaar en met hoop vooruitkijken naar wat komen gaat.

Om 12 uur ’s nachts wordt het nieuwe jaar ingeluid. Vaak gaat dit gepaard met vuurwerk en champagne.

Wist je dat het niet de Fransen waren, maar de Engelsen die in de 17e eeuw de mousserende wijn uitvonden?