Zorg dat jij er niet bij bent en haal je prik tegen de griep. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt kleiner. De COVID-19-epidemie maakt het ook dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen griep. Vraag je vaccin in een apotheek zodra het beschikbaar is, je hebt daarvoor geen voorschrift meer nodig.

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. Krijg je toch griep? Dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert.

Wie laat zich best vaccineren?

  • Iedereen vanaf 50 jaar.
  • Zwangere vrouwen.
  • Chronisch zieken.
  • Mensen in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking.
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont met iemand uit deze risicogroepen.
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont met kinderen jonger dan zes maanden.
  • Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.

Wanneer laat je je best vaccineren?

Je laat je best tussen midden oktober en midden december vaccineren. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en werkt maar één winterperiode. Elk jaar zijn er andere griepvirussen waardoor je een griepvaccin elk jaar opnieuw moet krijgen.

Hoe laat je je vaccineren?

Vraag je vaccin in de apotheek van zodra het beschikbaar is. Je hebt hiervoor geen voorschrift meer nodig van je arts. Ga er onmiddellijk mee naar je arts om de vaccinatie te laten toedienen. Of bewaar het in de koelkast tot je doktersafspraak.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling, het vaccin kost dan minder dan 5 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum? Dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het aan je huisarts of huisapotheek.