Je droomt van een tuin vol leven, maar weet niet hoe te beginnen? Een tuincoach helpt je op weg met concrete tips, slimme plantenlijsten en een oog voor biodiversiteit – ook als je alleen een balkon hebt.

Tij-dingen sprak met tuincoaches Jurgen Verslype en Ina Stekelorum. Het werd een b(l)oeiend gesprek.

Tij-dingen: Wat doet een tuincoach precies?

Ina: "Op basis van je vragen komt de tuincoach langs om je te adviseren over hoe je meer leven in je tuin kan brengen. Een bezoek duurt gemiddeld een uur. We werken op maat en brengen ook verschillende zaken zoals plantenlijsten mee."

Jurgen: "We vertellen wat de mensen kunnen verwachten en geven tips om je tuin biodiverser te maken. Ze kunnen ook vragen stellen over welke planten ze wel of beter niet kunnen zetten. Bij mij kan iemand ook terecht voor advies over de moestuin. Elke aanvraag wordt gelinkt aan de tuincoach die het best past bij de aanvraag."

We werken op maat en brengen ook plantenlijsten mee

Ina

T-d: Voor wie is het bedoeld? Moet je een grote tuin hebben of is een stadstuintje voldoende?

Jurgen: "Voor iedereen. De grootte van de tuin maakt niet uit en zelfs op je balkon maak je een verschil. Stadstuintjes komen ook in aanmerking."

T-d: Wat onderscheidt een tuincoach van een klassieke tuinarchitect of hovenier?

Ina: "Een tuincoach is een vrijwilliger die je inspireert. We focussen op biodiversiteit en duurzaamheid. In tegenstelling tot een tuinarchitect tekenen we geen plannen uit en geven we geen technisch advies. Ook staan we niet in voor aanleg of onderhoud zoals een hovenier. Iedereen heeft zijn of haar expertise, we vullen elkaar aan."

T-d: Is de begeleiding gratis? Hoe melden inwoners zich aan?

Jurgen: "Een bezoek kost 30 euro. Schrijf je in via de website van het Regionaal Landschap Westhoek: www.rlwesthoek.be/tuincoach"

Verwilderde tuin gemaakt met AI
Aangelegde tuin gemaakt met AI

T-d: Zijn er typische planten of bodems in de streek waarmee jullie rekening houden?

Ina: "Ja, dat doen we. Zo houden we in Koksijde rekening met planten die geschikt zijn voor een zandbodem en zilte omgeving."

T-d: Welke veelgemaakte fouten zien jullie vaak terug in West-Vlaamse tuinen?

Jurgen: "De meest voorkomende fout? Mensen die hun gazon te kort maaien. Ik zie ook veel mensen die hun bomen of struiken verkeerd snoeien. Ik geef ook extra tips zodat mensen er beter in slagen om hun planten te onderhouden."

Ina: "Vaak heerst nog het misverstand dat voor bloemen een rijke bodem nodig is, terwijl je voor een biodivers gazon juist moet verschralen. De bodem verarmen dus. Er mag meer variatie zijn in onze tuinen."

T-d: Jullie werken volgens het principe ‘de juiste plant op de juiste plaats’. Wat betekent dat concreet?

Ina: "We kijken naar de bodem, de hoeveelheid zon, de grootte van de tuin en de verwachtingen van de eigenaar. Zokrijgt de plant de grootste kans op overleven."

Jurgen: " We adviseren om voor streekeigen soorten te kiezen. Aan de hand van voorbeeldfoto's tonen we wat waar kan worden geplant. De ligging en ondergrond van de tuin spelen ook mee. In een zongerichte tuin horen planten die veel zon verdragen."

De meest voorkomende fout? Mensen die hun gazon te kort maaien.

Jurgen

T-d: Kunnen de mensen - na het aanleggen van hun tuin - jullie nog om extra advies vragen?

Jurgen: "De mensen krijgen mijn e-mailadres. Als ze nog vragen hebben, mogen ze altijd een bericht sturen."

Ina: "Normaal beperken we ons tot 1 bezoek, maar je kan altijd informeren. (knipoogt)"

T-d: Wat is de belangrijkste eigenschap van een biodiverse en klimaatvriendelijke tuin?

Ina: "Dit zijn 2 vuistregels: inzetten op variatie en alleen verharden waar nodig. Het is belangrijk om te kiezen voor inheemse planten, zodat de dieren in onze omgeving er ook van profiteren. Ook belangrijk: over een zo’n lang mogelijke periode planten in bloei hebben (boeiboog). Leuk om weten is dat je op de website van het regionaal landschap tips vindt om je tuin beter bestand te maken tegen droogte en wateroverlast: www.rlwesthoek.be/waterfiches"

T-d: Heb je zelf een favoriete plant?

Jurgen: "Het krentenboompje. Een plant die je voor verschillende toepassingen kan gebruiken: als struik, als boom of zelfs als haag. Hij ziet er in elk seizoen prachtig uit. Zowel tijdens de bloei in de lente als in de herfst met een mooie bladverkleuring."

Ina: "Goh, moeilijke vraag. Ik geniet altijd als dieren de weg vinden naar planten zoals kolibrievlinders rond kamperfoelie of distelvinken op grote kaardenbol. Wist je trouwens dat de paardenbloem de meest aantrekkelijke bloem is voor wilde bijen?"

Voor 30 euro krijg je een uur lang advies op maat. Geen dure plannen, wel pure inspiratie.

Interesse? Vraag je bezoek aan voor 15 mei: rlwestoek.be/tuincoach