Hoe je naar jezelf kijkt, vertelt iets over je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is eerder een gevoel. Vind je bijvoorbeeld van jezelf dat je mooi bent? Dan ga je dat ook uitstralen. Je voelt je zeker over je uiterlijk.

En toch.

Ook met voldoende zelfvertrouwen ben je af en toe onzeker. Mensen verwachten veel van jou. Je moet een goed rapport hebben en er hip uit zien. Je moet leuke hobby’s hebben en veel vrienden. Je moet ook durven praten in groep. En wat nog allemaal? Het is normaal dat je niet overal even goed in bent.

Stel, je loopt over de speelplaats. Je ziet een paar klasgenoten lachen en kijken naar jou. Je zou kunnen denken dat ze je uitlachen. Dus kijk je boos naar het groepje en loop je verder. Maar misschien lachen ze je helemaal niet uit? Ze kunnen lachen met je grappige opmerking in de klas. Je zou naar het groepje kunnen stappen en gewoon meelachen.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Aanvaard wat je goed kan en minder goed kan: dat is al een sterk begin. Misschien ben je niet zo goed in wiskunde, maar haal je wel een tien op de looptest. Denk aan wat je goed kan. Dat doet meer deugd dan piekeren over waar je minder goed in bent.

Je mag fouten maken

Iedereen maakt fouten. Ben jij de enige die geen fouten mag maken? Dan begin je beter je eigen planeet, want hier op aarde maakt iedereen fouten. Als je beseft dat fouten onvermijdelijk zijn, zet je de eerste stap om ze als zinvol en nuttig te zien. Want je leert uit je fouten.

The person who never made a mistake, never tried anything new (Albert Einstein)

Positief aan iets beginnen, zorgt voor een beter resultaat

Een positieve kijk op het leven levert veel meer op dan alleen maar een gelukkig gevoel. De afgelopen jaren zijn veel van de voordelen van optimisme zelfs wetenschappelijk bewezen. Optimisme heeft meer voordelen dan de meeste mensen denken. Wist je dat optimisten sneller herstellen van bv. een hartinfarct dan mensen die het somber inzien? Positief ingestelde mensen vinden het gemakkelijker om gezonde leefgewoonten aan te nemen

Denk dus niet: Ik kan het niet. Denk wel: Ik zal het kunnen, want ik heb me goed voorbereid. Het vraagt wat moeite, maar je zal merken dat het helpt.

Wees niet te streng voor jezelf

Vergelijk je jezelf met vrienden en vriendinnen? Dat is normaal. Maar je hoeft niet te streng te zijn voor jezelf. Niemand is perfect. Zij zijn net zo uniek als jij.

Tevreden zijn met jezelf, helpt

Vind je dat je een scheve neus hebt of te korte benen? Probeer niet te hard te zijn voor jezelf. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Bedenk dat iedereen wel iets heeft wat hij of zij liever anders had. Misschien wil het knapste meisje van de klas wel jouw blonde krullen of jouw mooie stem?

Televisie, tijdschriften en reclame stellen mensen vaak als ideale personen voor: een prachtige glimlach, een knap figuur, stralende ogen en ga zo maar door. Vergelijk je niet met die droomwereld. Een perfecte jongen of een perfect meisje bestaat niet! Een unieke persoon wel. En dat ben jij.

Laat zien wat je kan

Ben je goed in websites maken? Je zelfvertrouwen krijgt een kick als je daar iemand mee helpt. En je maakt er iemand blij mee. Win-win dus. Of misschien ben je goed in complimentjes geven? Doe het dan vaak, het zal je goed doen.
En wie veel complimenten geeft, krijgt er ook veel terug.

Blijf jezelf

Een jongen uit je klas kleedt zich bijvoorbeeld heel stoer. Andere klasgenoten zien er eerder gewoon uit.
En jij? Soms heb je de neiging om je aan te passen aan anderen. Dat is niet nodig. Jij mag rustig jezelf blijven.