Maak kennis met nieuwe VVB-causeriereeks Zondagochtend in de wereld, een een reeks voordrachten die de internationale politieke actualiteit naar Koksijde brengt

De plaatselijke Vlaamse Volksbeweging is sinds de oprichting in 2012 uitgegroeid tot een begrip in de regio. "Dat komt omdat we op onze evenementen zorgen voor bekende sprekers over interessante thema's", legt voorzitter Gaby Vandromme uit. 

Tij-dingen: Kan je de lezer vertellen waarvoor jullie vereniging staat?

Gaby Vandromme: "De Vlaamse Volksbeweging is een partijonafhankelijke drukkingsgroep die een Vlaamse plaats nastreeft in Europa. Let wel: we zijn een pluralistische beweging en behoren tot geen enkele politieke strekking. Vandaar ook dat we met onze activiteiten een breed publiek bereiken."

T-d: Waarin onderscheidt jullie nieuwe reeks causerieën zich van andere spreekbeurten?

Gaby: "We organiseren al jarenlang onze kwartaalcauserieën waar gerespecteerde sprekers actuele en nationale vraagstukken bespreken en waaruit dan soms een discussie ontstaat. Naar aanleiding van onze verjaardag voegen we een internationale dimensie toe aan ons aanbod. Wat gebeurt er in de wereld? Naar mijn mening is er zeker vraag naar, we willen die leemte binnen het socioculturele aanbod in onze regio opvullen."

T-d: Waarom op zondagmorgen?

Gaby: "We kiezen voor een gemoedelijke sfeer en op zondag gaat dan al eens gepaard met een goed ontbijt. Dus vanaf 9 uur versterken we de inwendige mens, gevolgd door de lezing. Na de voordracht kunnen deelnemers vragen stellen en genieten van een zondags aperitief."

De VVB-voordrachten Zondagochtend in de wereld brengt de internationale politieke actualiteit naar Koksijde

T-d: Heb je al zicht op de sprekers?

Gaby: "Onze gasten worden gekozen aan de hand van de actualiteit. Voor dit jaar selecteerden we alvast twee belangrijke gebeurtenissen: de Franse presidentsverkiezingen tijdens het voorjaar en in november de midterms of tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De Franse presidentsverkiezingen betekenen allicht de voorbode voor het kiesgedrag in de rest van Europa na corona en weerspiegelt de politieke tijdsgeest. Hoe vergaat het president Macron tegen Le Pen en Zemmour? We praten hierover met Mia Doornaert. Zij verbleef jarenlang in Frankrijk voor De Standaard. Haar kennis van de Franse politiek schreef ze neer in Ontredderde Republiek, een standaardwerk voor wie geïnteresseerd is in de politieke geschiedenis van onze zuiderburen."

T-d: Dat kan tellen. Wie schuiven jullie dan naar voor als Amerikakenner?

Gaby: "We slaagden erin om Steven De Foer, journalist bij De Standaard, te strikken. Hij verblijft trouwens tijdens de midterms in de VS. Hij is de aangewezen man om deze eerste populariteitspoll van zittend president Biden te becommentariëren. Ook De Foer schreef onlangs een indringend werk: Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn. "

T-d: Zijn er nog mogelijke onderwerpen?

Gaby: "Ook het mensenrechtenbeleid in China en Oekraïne als splijtzwam tussen West-Europa en Rusland zijn twee zaken die we op de voet volgen. En natuurlijk ook het te verwachten referendum over de Schotse onafhankelijkheid."

Ontbijtvoordracht met VVB Bachten de Kupe: praktisch

  • Ontbijtvoordracht met VVB Bachten de Kupe: praktisch
  • Met Mia Doornaert, zondag 13 februari om 9 uur in 't Oud Schooltje (Koksijde-Dorp)*
  • Met Steven De Foer op zondag 20 november om 9 uur in 't Oud Schooltje*
  • Kostprijs: 14 euro, inclusief ontbijt en aperitief
  • Reserveer via bachtendekupe@vvb.vlaanderen of 0477 35 36 12
  • Interesse in het jaarprogramma? Neem contact op of kijk op Facebook: VVB Bachten de Kupe

*Tenzij de coronamaatregelen roet in het eten gooien