Een ander café dat al jaar en dag beeldbepalend is voor het centrum van Oostduinkerke-Dorp is café 't Visserswelzijn.

Oorspronkelijk was dit café van de familie Legein. Het werd lang uitgebaat door de vrouw van fietsenmaker Mahieu en was een bekend sportcafé. Annie Deleersnyder, bekend van Gert Late Night, runde, samen met haar man Christ, dertig jaar lang 't Visserswelzijn tot haar dochter Nancy het café in 2014 overnam. Annie overleed in 2021 op 75-jarige leeftijd, vlak voor haar overlijden ging Tij-dingen nog langs voor een babbel. Gert Verhulst van Studio 100 en Plopsaland kwam er regelmatig over de vloer. Sinds hij zelf geen shows meer doet in Plopsaland is dat wel verminderd, want hij is niet meer zoveel in Oostduinkerke.

Tij-dingen: Is de kroegentocht op carnaval één van de topavonden?

Nancy Devaere: "Inderdaad. Vroeger was er zelfs nog meer volk. Carnaval blijft leuk, het moment waarop iedereen uit de bol gaat. Het helpt ook dat iedereen verkleed is. De drankjes zijn ook aan heel democratische prijzen: anderhalve euro per drankje. Dat vind je nergens meer."

T-d: Hou je zelf ook van carnaval?

Nancy: "Mijn man en ik zijn die avond ook verkleed, maar wij moeten wel werken. Te zot zijn we dus niet. (lacht) Carnaval leeft natuurlijk in Oostduinkerke. Je hebt dan ook de carnavalsstoet. Zeker als het goed weer is, lokt dat een massa volk. De woensdag na Vette dinsdag houden we grote kuis. Ons plafond hangt vol bierbekers en voor carnaval halen we die weg, want anders is de kans op brokken te groot. (lacht) Ideaal om alles een grondige beurt te geven, want die confetti kruipt overal. Leuk weetje: de nieuwe Prins Carnaval, Dimitri, was één van mijn eerste klanten. Toen hij de Leopold openhield, ging ik ook regelmatig langs. Dat moet je wel doen als cafébaas, bij de collega's op bezoek gaan. Toen Nicole en Fred café Leopold uitbaatten, gingen we ook regelmatig."

T-d: Hoe lang hou je 't Visserswelzijn al open?

Nancy: "In 2014 nam ik het café over van mijn moeder (Annie, red.). Mijn moeder hield 't Visserswelzijn dertig jaar open en toen zij met pensioen ging, verhuisden we vanuit Waregem naar hier."

T-d: Is je cliënteel in de loop der jaren sterk veranderd?

Nancy: "Goh, eigenlijk niet. Af en toe is er wel iemand van de oudste stamgasten die overlijdt. We hebben een gemengd publiek, veel oudere mensen, maar ook jongeren. Iedereen is welkom zolang ze hun manieren gebruiken. (lacht) Onze vaste klanten zijn meestal Oostduinkerkenaars. Mensen die in Oostduinkerke wonen, bedoel ik dan, want echte Oostduinkerkenaars vind je niet meer veel. We hebben ook tweedeverblijvers als vaste klanten, steeds meer eigenlijk. We zijn een volkscafé, je moet moeite doen om met iedereen te babbelen."

T-d: Heb je goede raad voor wie in je voetsporen wil treden?

Nancy: "Vooral vriendelijk zijn. Natuurlijk ook zorgen dat je drankjes goed verzorgd zijn en dat de glazen proper zijn. En zorgen dat de rekening klopt."

T-d: Heb je een leuke anekdote voor onze lezers? Een bijzonder verhaal?

Nancy: "De voorbije acht jaar is er natuurlijk veel gebeurd. We organiseren graag feestjes alleszins. We hebben hier een vast groepje van veertien mensen en telkens iemand van ons verjaart, houden we een themafeest. Mijn man verjaart op Halloween, dan spreekt het thema voor zich. Ik verjaar in september en dan hielden we het op een pyjamaparty."

T-d: Wat is jouw favoriete plek in Koksijde? En heb je ook een favoriete drank?

Nancy: "Het is pas sinds deze winter dat we twee dagen per week sluiten, voordien was dat er maar één. Dan blijft er niet veel tijd over om Koksijde te verkennen. Mijn favoriete drank? Een goed getapte Maes."