In de september-editie van Tij-dingen lanceerden we een oproep naar info over De Zeegalm. Een vraag die als muziek in de oren klonk van Jurrie Delporte.

Zijn grootvader, Gerard Delporte, staat namelijk op de foto. Gerard is niet alleen één van de drie stichtende leden van de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie van Koksijde, hij hield ook De Zeegalm boven de doopvont.

Om de geboorte van De Zeegalm te verklaren, moeten we terugkeren naar 1929. Toen speelde de Koninklijke Fanfare de Melomanen uit Veurne op de kermis in Koksijde-Dorp tijdens de kermiskoers. Twee van de toeschouwers waren Julien Priem (diensthoofd Toerisme van Koksijde) en Albert Fastenaekels (Franse industrieel). Zij vonden dat er een eigen − Koksijds − muziekkorps hoorde bij zo'n manifestaties. Dat duo lag, samen met Gerard, in het najaar van 1930 aan de basis van Harmonie Coxyde. Gerard gaf de eerste solfègelessen (notenleer, red.) in café l' Espérance in Koksijde-Dorp. Industrieel Fastenaekels pompte heel wat geld in de harmonie voor o.a. de aankoop van instrumenten en uniformen. Mensen spraken toen ook over 't Muziek van Fastenaekels.

De Zeegalm

Harmonie De Zeegalm

Voorloper van Ruytingen Blaaskapelle

De Zeegalm werd opgericht in de schoot van Harmonie Coxyde in 1935. Het kreeg een eigen vaandel waarin zelfs een visnet werd verwerkt. Net als de latere Ruytingen Blaaskapelle was het een gelegenheidsorkest dat vooral optrad tijdens feesten. Op de foto zie je het orkest dat speelde ter gelegenheid van de inhuldiging van de eerste golfbreker in Koksijde.

Koninklijke Gemeentelijke Harmonie van Koksijde

Onder impuls van voormalig burgemeester Jaak Van Buggenhout werd Harmonie Coxyde in 1950 omgevormd tot een gemeentelijk muziekkorps. Driekwart van de muzikanten van 't Muziek van Fastenaekels stapten over. Vanaf dan kreeg de harmonie een gemeentelijke toelage. En tot op vandaag is dat nog altijd het geval.

De Zeegalm verrijst opnieuw

Jurrie Delporte, kleinzoon van Gerard en bezieler van El Fuerte, richtte op 1 oktober van vorig jaar vzw De Zeegalm op. Die vzw overkoepelt de verschillende muziekprojecten van Jurrie: El Fuerte, Imperior de Percussion en De Trappisten. "Mijn grootvader speelde vroeger trompet in De Zeegalm, een zijproject van Harmonie Coxyde. En zo komt alles terug", besluit Jurrie Delporte.

Jurrie Delporte

Jurrie Delporte