Het strand is niet alleen van ons. Hoe leef je samen met meeuwen zonder ze te storen of te irriteren?

Of in het geval van zeemeeuwen: zonder dat ze jou irriteren? Tij-dingen legt je de do's-and-don'ts uit en geeft je onderweg nog een paar weetjes mee.

"Meeuwen zijn onze luidste strandbewoners"

Meeuwen maken deel uit van de kust. Door meer menselijke activiteit hebben we hun natuurlijke broedgebieden ingepalmd. Meeuwen vinden niet alleen in zee voedsel, maar ook in het restafval dat mensen achterlaten. Een nest maken? Dat kan ook op het dak van een flatgebouw. Hun broedseizoen start in februari wanneer ze op zoek gaan naar een partner. Ze nestelen meestal op dezelfde plek waar ze het jaar ervoor met succes hebben gebroed. Ook meeuwen die voor het eerst broeden, zoeken een plaats in de buurt van hun geboorteplaats.

Vermijd conflicten

  • Meeuwen houden van platte daken voor hun nesten. Wil je geen gevederde huurders? Gebruik pinnen, draad of loop regelmatig over je dak om nestmateriaal te verwijderen. "
  • Eieren en jongen: niet aankomen. Het verwijderen van eieren is zinloos (en illegaal). Bovendien leggen de meeuwen gewoon nieuwe. Heb je broedende meeuwen? Meld dit bij het meeuwenteam: www.koksijde.be/meeuwenteam
  • Meeuwen voeren: nee, nee en nog eens nee. Het is als het voeren van wespen met suiker – niet gezond en ze blijven terugkomen.

Tip: gebruik containers om afval op te bergen. Aanvragen kan eenvoudig via www.ivvo.be/mijn-gemeente/container-diftar
Is de inzameling aan huis niet op jouw maat? Breng je reglementaire afvalzak naar een semi-ondergronds inzamelpunt voor huishoudelijk afval in de toeristische zone.

Weetje: binnenkort vervangen Milieupunten deze containers. Je zal er, naast huishoudelijk afval, ook terechtkunnen met pmd, papier-karton en glas: www.koksijde.be/milieupunten

3 dingen die je nog niet wist over meeuwen

  • Meeuwen hebben een typische schelle, krijsende roep: dat wordt 'kliauwen' genoemd.
  • In juli, wanneer jonge zeemeeuwen hun eerste vlieglessen krijgen, wordt het meest lawaai gemaakt. Volwassen zeemeeuwen beschermen hun jongen fanatiek en zijn erg luidruchtig.
  • De oudste zilvermeeuw: er is een hoogbejaarde zilvermeeuw bekend die Oostende bezocht. Die meeuw was op dat moment 33 jaar en 10 maanden oud. Dat toont aan dat zeemeeuwen heel oud worden.

Wist je dat onderzoekers van de UGent ontdekten dat meeuwen niet alleen verschillen in leervermogen, maar ook elk hun eigen persoonlijkheid hebben? Dit onderzoek, geleid door cognitief psycholoog Prof. Frederick Verbruggen en vogelonderzoeker Prof. Luc Lens, onthult hoe meeuwen zich aanpassen aan veranderende omgevingen.

Sommige meeuwen zijn impulsief of dominant, terwijl anderen meer berekend of voorzichtig zijn. Deze eigenschappen beïnvloeden hun overlevingskansen. Bovendien worden de meeuwen uitgerust met trackers om hun gedrag in het wild te volgen, dat geeft nieuwe inzichten in hoe hun persoonlijkheid en denkvermogen hun levenskeuzes bepalen.