Het strand is niet alleen van ons. Hoe leef je samen met zeehonden zonder ze te storen of te irriteren?

Tij-dingen legt je de do's-and-don'ts uit en geeft je onderweg nog een paar weetjes mee.

Zeehonden: schattig of juist niet?

Onze kust is geen zeehondenparadijs zoals Antarctica, maar toch kom je hier de gewone en grijze zeehond tegen. Deze dieren komen aan land om te rusten – essentieel voor hun overleving. Als je een zeehond ziet, gedraag je dan als een beleefde buur: gluur, maar raak ze niet aan. Tijdens de wintermaanden liggen puppy's van de grijze zeehond, herkenbaar aan hun dikke witte vacht, wat hoger op het strand te wachten tot hun moeder terug is van het vissen. Ze weet precies waar ze haar jong achterliet. Laat de pup dus met rust.

Vermijd conflicten

  • Afstand houden, is gelukkig houden: minstens 30 meter. "Ik hou meer afstand van zeehonden dan van mijn schoonmoeder", zegt een plaatselijke wijsheid.
  • Honden en zeehonden zijn geen speelkameraadjes. Hou je hond aan de leiband. Zeehonden zijn geen fan van honden en omgekeerd ook niet. Bovendien veroorzaakt een zeehondenbeet infecties.
  • Zie je een zeehond in nood? Bel het NorthSealTeam: 0491 74 32 78. Zij zijn de zeehondenhelden van onze kust.

Tip: bekijk de zeehonden met een verrekijker, dan lijkt het alsof je er vlak naast staat.

3 dingen die je nog niet wist over zeehonden

  • Zeehonden kunnen geluiden en zelfs woorden nadoen.
  • Deze dieren drinken geen zout water, maar halen zoet water uit de vis die ze eten. Als ze weinig eten vinden, moeten ze extra zuinig zijn op hun water. Daarom houden ze hun plas langer in.
  • Jonge zeehonden moeten zichzelf leren om vis te vangen en te eten. Hun moeder leert ze niet hoe ze moeten vissen. Jonge zeehonden vallen daarom vaak veel af in de eerste periode nadat de moedermelk is gestopt. Als het goed gaat, leren ze steeds beter om vis te vangen.

Wist je dat zeehonden altijd koude voeten hebben?

Een zeehond adopteren?

Dat kan. Elk jaar spoelen tientallen zeehonden in nood aan. Verzwakte pups hebben zonder hun moeder amper overlevingskans. In SEA LIFE Blankenberge worden ze intensief verzorgd en voorbereid op hun vrijlating. Dat kost veel geld en daaraan kan jij je steentje bijdragen. Als je een pup adopteert, mag je onder andere de naam van je zeehondje kiezen en word je uitgenodigd op de dag van zijn vrijlating.