Op een kerkhof of begraafplaats leer je veel bij over de lokale geschiedenis. Sommige graven zijn heel eenvoudig, andere heel mooi versierd – maar ze hebben elk een eigen verhaal en functie, bv. als nagedachtenis van overleden familieleden of dierbaren.

Koksijde biedt erfgoedrondleidingen aan, met gids én in brochurevorm. Zie je een sterretje naast de titel? Dan is er ook een brochure, te koop in de toerismekantoren.

Herinneringen aan een rijk verleden*

Op het Sint-Pieterskerkhof staan we stil bij een reeks opmerkelijke graven en bij het leven van bekende Koksijdenaars die er hun laatste rustplaats vonden. Zowel de architecturaal uitgewerkte schoonheid van de graven als de levensverhalen van de overledenen laten je niet onberoerd. Ook over de gerestaureerde Sint-Pieterskerk (Koksijde-Dorp) kom je alles te weten.

Stemmen uit het zand*

Leer via deze rondleiding de burgerlijke begraafplaats van Oostduinkerke kennen, gelegen in de Oostvoorduinen. Ook hier word je bewogen door de schoonheid van de graven en de levensverhalen van de overledenen. Hoor de graven vertellen over de geschiedenis van Oostduinkerke op deze rustgevende begraafplaats.

Een oase van rust in de duinen: Brits militaire begraafplaats

Wist je dat de grootste militaire begraafplaats van de Belgische kust op Koksijds grondgebied ligt? Er liggen 1.517 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en 155 uit WO II. De gids vertelt over de symboliek van de graven, de oorlog, de gesneuvelden en de families die nog steeds op bezoek komen.

Wulpen: een overwinning op water en vuur*

Wulpen is de oudste deelgemeente van Koksijde. Er zijn vondsten die teruggaan tot de tweede eeuw na Christus. Tijdens deze bewogen geschiedenis stond Wulpen vaak onder water en werd het dorp vernietigd door brand. Dankzij deze wandeling herbeleef je het verleden van dit polderdorp. Ook de kerk en het kerkhof komen uitgebreid aan bod.

Memorabele mo(nu)menten* met de fiets (zonder gids)

Deze erfgoedfietsroute leid je langsheen het rijke funeraire en militaire erfgoed in Koksijde, Sint-Idesbald, Oostduinkerke en Wulpen. Hierbij komen niet alleen de talrijke herdenkingsmonumenten en kapelletjes aan bod. Je fietst er ook langs kerkhoven en begraafplaatsen.

Praktisch

Brochures*: te koop in de toerismekantoren (1,50 euro/stuk). Rondleidingen voor groepen reserveer je via  cultuur@koksijde.be. Kostprijs per gids is 60 euro. Door Koksijde georganiseerde rondleidingen tijdens paas-en zomervakantie zijn gratis.