Wist je dat je gemiddeld 85 procent van jouw tijd binnen doorbrengt? Onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van de lucht binnenshuis meestal slechter is dan die van buiten.
Gezonde binnenlucht is dus belangrijk voor je gezondheid. Het wordt kouder en de wisselende energieprijzen maken het aantrekkelijk om deuren en ramen te sluiten. Is dat wel een goed idee? En waarop moet je letten?
Bouwmaterialen, poetsproducten en alledaagse spullen geven ongezonde stoffen af die zich in de lucht ophopen. Bovendien produceer je zelf ook vocht, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, koken of douchen.
Een gele of oranje vlam duidt op onvolledige verbranding en mogelijk CO-gevaar
CO-vergiftiging: wat is dat eigenlijk? Koolstofmonoxide (CO) is een geur-, kleur- en smaakloos gas. Daarom wordt het ook de 'stille doder' genoemd. Het ontstaat bij de onvolledige verbranding van fossiele brandstof zoals hout, kolen, stookolie, gas of petroleum. Let op de symptomen: plotselinge vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, braken en kortademigheid.
Laat je verwarmingstoestel plaatsen en controleren door een erkend vakman. De kleur van de vlam geeft aan of er een goede verbranding is. Een gele of oranje vlam duidt op onvolledige verbranding en mogelijk CO-gevaar. Een blauwe vlam is veilig. Zorg voor voldoende verse lucht in de ruimte waar je verwarmingstoestel staat en overweeg het gebruik van een CO-melder.