Jaarlijks spoelt er gemiddeld tussen de 20 en 80 kilogram afval per kilometer strand aan in België. Daarvan is ongeveer 90 procent plastic.

Wanneer je 100 meter langs de vloedlijn wandelt, kom je 137 stukken vuilnis tegen. Dit afval vervuilt niet alleen onze prachtige kust, maar bedreigt ook het leven in zee. Tijd voor actie. Op de Vlaamse stranden zijn er gemiddeld 137 items per 100 meter vloedlijn te vinden.

Eneco Clean Beach Cup

Op zondag 23 maart vindt de Eneco Clean Beach Cup plaats. Schrijf jezelf, je gezin, vriendengroep, bedrijf, vereniging of sportclub in en maak onze kustlijn proper. Waarom meedoen?

  • Je vermindert plasticvervuiling in de Noordzee.
  • Je beschermt zeedieren zoals zeehonden.
  • Je ervaart hoe een kleine inspanning een grote impact heeft.
Eneco clean beach in Koksijde (2024)

Grootste opruimactie in de Lage Landen

De Eneco Clean Beach Cup is de grootste opruimactie in België en Nederland.

Het doel? Ons strand proper houden en plastic afval in de Noordzee verminderen.

In 2024 namen duizenden vrijwilligers deel en verzamelden ze in totaal 3.700 kg afval. Deze inspanningen zijn van groot belang omdat ze helpen voorkomen dat zeedieren ziek worden door plastic afval in de zee.

Benieuwd naar het volledige programma? Of je inschrijven? Surf naar www.enecocleanbeachcup.eu
De Eneco Clean Beach Cup is jouw kans om onze stranden proper te houden en onze zeedieren te beschermen.

Plastic is overal

Het PLUXIN-project onderzocht de aanwezigheid van plastic in Vlaamse kustwateren, zeehavens en estuaria (verbrede riviermondingen, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden: zo ontstaat brak water, red).

Uit de studie blijkt dat microplastics veel talrijker zijn dan groter zwerfvuil en zich ophopen in de bodem en aan de oevers. De Schelde en andere laaglandrivieren voeren plastic niet massaal af naar zee, maar houden het eerder vast. Hotspots voor plasticvervuiling bevinden zich tussen Oostende en Zeebrugge.

De resultaten helpen bij het ontwikkelen van betere bestrijdingsstrategieën. Hoewel het opruimen van plastics mogelijk is, blijft preventie essentieel. Nieuwe technologieën, zoals drones en afvangsystemen, worden verder ontwikkeld om plasticvervuiling aan te pakken.