Op 8 september 1944 kreeg het verzet gehoor van de doorbraak van de geallieerden en ze sloten collaborateurs en Duitse soldaten op. Onder hen ook Frederik Laplasse die samen met de krijgsgevangenen werd opgesloten in de gemeenteschool van Oostduinkerke.

Diezelfde dag nog werd een Canadees verkenningsvoertuig (aan de Wulpenbrug) onder vuur genomen en vernietigd door de Duitsers, de bezetter liet zich duidelijk niet zomaar naar de slachtbank leiden. Zij hadden zich een dag eerder verschanst achter de defensieve stellingen ter hoogte van Groenendijk. Lees verder en ontdek het programma onder de afbeelding.

En nog was het niet gedaan, want op 8 september werden 7 verzetsstrijders omgebracht door Duitse troepen. Zij kwamen de (krijgs)gevangenen bevrijden in de gemeenteschool: 3 weerstanders kwamen om tijdens het vuurgevecht, 4 werden gefusilleerd. Een 8e slachtoffer viel 2 dagen later, hij werd getroffen door een oorlogstuig.

De herdenking van dit drama vindt plaats op zondag 8 september 2024, precies 80 jaar na de feiten.

Programma

  • 9 uur: eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk, ter nagedachtenis van onze helden, gefusilleerd en gesneuveld bij de bevrijding van Oostduinkerke. De dienst wordt opgeluisterd door Beauvarletkoor Koksijde.
  • 10 uur: plechtigheid op de gemeentelijke begraafplaats met bloemenhulde op de graven van de gesneuvelde verzetslieden, op het graf van André Geryl (omgekomen in een concentratiekamp) en op de Coxyde Military Cemetery.
  • 10.30 uur: Einde plechtigheid gemeentelijke begraafplaats. Optocht onder begeleiding van de gemeentelijke harmonie (Kerkhofstraat, Polderstraat, Schoolstraat, Dorpsstraat, Leopold II-laan) naar het monument van de gesneuvelden.
  • 11 uur: bloemenhulde aan het monument voor de gesneuvelde verzetslieden en omgekomen burgers op het grondgebied.

Ter info, zoals elk jaar en zoals het een vissersgemeente betaamt, is er de donderdag van de kermisweek (op 12 september) om 9 uur vissersmis (Sint-Niklaaskerk) en om 10 uur bloemlegging (erepark).