Bomen hebben geen computers of draadloze netwerken en toch staan ze met elkaar in verbinding. Niet alleen via hun wortels, maar met de hulp van een bijzonder organisme.

De paddenstoel.

Bomen hebben geen computers of draadloze netwerken en toch staan ze met elkaar in verbinding. Niet alleen via hun wortels, maar een de hulp van een bijzonder organisme. De paddenstoel.

We weten eigenlijk nog altijd niet goed of paddenstoelen nu planten of dieren zijn. Net als dieren voeden ze zich met andere schepsels. De ene soort eet graag het hout van dode bomen, de andere soort eet liever gevallen bladeren.

Sommige paddenstoelen helpen bomen om berichten door te geven. Als de ene boom iets belangrijks wil vertellen aan de andere (bv. kevers die beginnen te vreten aan de schors) dan stuurt de boom een vloeistof door zijn wortels. Via hun ondergrondse schimmels geven ze die boodschap door aan andere bomen die in verbinding staan. Zo beschermen bomen zich tegen aanvallen.

Als dank krijgen de paddenstoelen voedingsstoffen terug en is er weer extra energie om vruchten of paddenstoelen te laten groeien.