Luchtvervuiling door houtverbranding is het ergst in de winter. Om de luchtkwaliteit te verbeteren geeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op bepaalde dagen het advies om zo weinig mogelijk hout te verbranden.

Verbrand geen afval in je tuin

Het is verboden, ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Voor het verwerken van afvalstoffen bestaan veilige en milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het milieupark. Het verbod geldt voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel, maar ook voor het verbranden van biomassa-afval zoals gft, houtafval en groenresten.

Op www.stookslim.be vind je meer informatie over dat verbod. Wanneer mag je wel hout verbranden buiten? Voor sfeerverwarming (vuurkorf, vuurschaal) of een kampvuur. Het hout moet droog en onbehandeld zijn.

Wanneer mag je wel hout verbranden buiten? Voor sfeerverwarming (vuurkorf, vuurschaal) of een kampvuur

En binnen?

Hout verbranden wordt afgeraden omdat het de gezondheid kan schaden. Bovendien zorgt het vaak voor geurhinder bij de buren.Als houtverbranding jouw enige warmtebron is, stook dan slim. In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel verbrand je alleen droog en onbehandeld hout. Het is verboden vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval te verbranden. Dat is nog slechter voor de gezondheid. Zorg voor een hoge schoorsteen die goed trekt. Stook je regelmatig hout? Laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen.