Het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum is dan wel gesloten, online is de collectie en zijn de zalen onbeperkt raadpleegbaar voor een bezoek. Klik jezelf een gepersonaliseerd museumbezoek door de virtuele gebouwen of laat je leiden. Onderweg ontdek je mooie verhalen bij opmerkelijke objecten.

Zelfs wie het museum goed kent, ontdekt objecten die je nog nooit hebt gezien. Met dit project wil het museum ook vastleggen hoe het er nu uitziet voor de verbouwingen n.a.v. de komst van het skelet van Potvis Valentijn van Sint André starten.

De mensen die het museum al online bezochten, zijn alvast enthousiast:

Wow, de max! Megazalig. Ongelofelijk! ’t Is gelijk Google Maps. Woehoe, ik ben net door een muur gelopen.”

Deze digitale toertocht is een ongelofelijke manier om het museum te (her)ontdekken. Bestudeer de schilderijen in alle rust zonder dat er iemand voor je staat. Ontdek voorwerpen waar je nog nooit op hebt gelet. Het museum stelt ook heel wat filmmateriaal beschikbaar. Echt vernieuwend.

Tip: brieven van IJslandvaarders

“Wy laeten u weten den staet van onze gezondheyd en wy verhopen van u het zelve. Tot nu toe hebben wy een goed jaar gepaseerd en wy hopen dat gij thuis ook een goeden zomer zal passeren.”

Tijdens de virtuele rondleiding ontdek je enkele brieven geschreven door vroegere IJslandvaarders. Zo verstuurde Koksijdenaar Charles Desaever op 5 juni 1880 goed nieuws naar het thuisfront. De voltallige bemanning van de D.29 Foi, die in het voorjaar richting IJsland vertrok voor de kabeljauwvangst, verkeerde in blakende gezondheid. Helaas brachten veel brieven ook verhalen mee over ongelukken, zware stormen of overlijdens.