Bomen kennen we al heel ons leven. In alle maten en formaten. Planten die nog weinig geheimen voor je hebben, denk je waarschijnlijk. Klopt dat wel?

Tij-dingen ontdekte een aantal zaken die je misschien nog niet wist.

  • Als een boom een tak wil afstoten, vormt hij rond deze tak een cirkelvormige kraag. De afstervende tak zal aan die kraag loskomen en de boom dicht de wonde af.
    Op de foto zie je een mooi voorbeeld.

Bomen dragen ook een kraag

  • Herfstbladeren vormen een mooie strooisellaag en een dekentje voor planten en insecten. De meeste herfstbladeren doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Het blad van de eik, beuk en de plataan zijn langzamer, die hebben twee tot drie jaar nodig.
  • Denk goed na over welke boom je in je tuin plant en waar. Een boom planten die dichtbij je huis staat of groot wordt, moet snel gesnoeid worden of (in het ergste geval) gekapt. Dat is zonde, en ook geen duurzame investering in groen in je omgeving.
  • Eén grote boom koelt evenveel af als tien airco's. Onderzoek van de Universiteit Wageningen uit 2011 toont dat de verdamping van vocht via de bladeren, de zogenaamde evapotranspiratie, gelijkstaat aan het vermogen van tien airco’s. Dat is zo’n 20 tot 30 kW.

Nog belangrijker in coronatijden: de schietwilg ligt aan de basis van aspirine

  • Zonder schietwilg, geen aspirine. Acetylsalicylzuur wordt gewonnen uit de schors van de schietwilg en al eeuwen gebruikt als koortswerend middel. Hippocrates, de vader van de geneeskunde, raadde zijn patiënten al aan om op wilgenbast te kauwen tegen koorts.
  • Niet alle naaldbomen verliezen hun naalden. Coniferen zijn van nature wintergroen, maar de Europese lork verkleurt in de herfst prachtig goudgeel en dropt dan zijn naalden. Je vindt hem in onze Ardense bossen.
  • Een boom zet gemiddeld één ton CO2 om in 1,1 kubieke meter hout. Eén kubieke meter hout bevat dus 0,9 ton CO2.

Wat is het beste moment om een boom te planten? 20 jaar geleden (Chinees gezegde)