De openluchttentoonstelling op de Zeedijk van Sint-Idesbald is volgende zomer toe aan haar 16e editie. Voor het thema zocht de organisatie inspiratie in potvis Valentijn die in 1989 aanspoelde op het strand van Sint-André. In de loop van dit jaar komt Valentijn terug thuis in het NAVIGO-Visserijmuseum.

Valentijn

Koksijde en walvissen, potvissen in het bijzonder, kwamen al vaker samen in het nieuws. Telkens lokten de zeezoogdieren veel nieuwsgierigen. Zo bezochten 300.000 mensen het strand van Sint-André in 1989 (van 12 tot 16 februari). Ter ere van Valentijn is 'aangespoeld' het thema van Cabin Art.

Wist je dat de potvis 17 meter lang was en ca. 50.000 kg woog toen hij aanspoelde? Enkele dagen later werd hij begraven op de site van Ten Bogaerde – met overlijdensakte, doodsprentje en een grafzerk. Na proefopgravingen in 2013 werd Valentijn in 2019 volledig opgegraven, na 30 jaar onder de grond. Hopelijk krijg je hiermee voldoende inspiratie. Wie er niet er genoeg van krijgt, kan het hele verhaal op www.navigomuseum.be lezen. Geen fan van potvissen? Laat je fantasie de vrije loop over wat er hier allemaal aanspoelt en misschien schittert jouw kunstwerk op één van onze cabines. De expo loopt vanaf 25 mei.

  • Schrijf je in via koksijde.be/cabinart (voor 1 maart). Een jury beoordeelt de kandidaturen en kiest de beste voorstellen. Veel succes!
  • Cabin Art wordt georganiseerd door de dienst Cultuur & Erfgoed (cultuur@koksijde.be – 058 53 34 40) en in samenwerking met Rodeo en Baldus Beach.