De verdienste van Francine Van Mieghem (en haar dochters) bij de ontsluiting van het werk van George Grard kan niet genoeg benadrukt worden.

Op 8 februari 1930 zag Francine Van Mieghem het levenslicht in Oostende waar ze ook haar jeugd doorbracht. Ze studeerde economie aan het Atheneum van Oostende en volgde kunstacademie bij schilder Maurice Boel. Francine wist wat ze wilde en schreef zich tegen de zin van haar vader in aan de kunsthogeschool 'La Cambre' in Brussel. Ze volgde er keramieklessen bij Pierre Caille, tekenlessen kreeg ze van Paul Delvaux. Tijdens haar studies leerde ze cineast en fotograaf Claude Gabriëls kennen. Samen kregen zij een dochter, Isabelle.

Van haar hand vind je het beeldhouwwerk ‘Just a child – a young tree’ in de beeldentuin van de Keunekapel in Sint-Idesbald.

Artieste

In 1954 kwam Francine in het leven van beeldhouwer George Grard die sinds de jaren 1930 in Sint-Idesbald woonde. Francine werd zijn steun, toeverlaat en muze. Ze diende als model voor o.a. 'De vrouw die naar de zon kijkt' dat in het Veurnse stadspark en op de site van Ten Bogaerde pronkt. George Grard leerde Francine beeldhouwen. Ze was gepassioneerd tot in het diepste van haar ziel. Naast beeldhouwen maakte Francine ook prachtige tekeningen in Oost-Indische inkt.

Ze groeide zelf uit tot een gerespecteerd artieste. Van haar hand vind je het beeldhouwwerk ‘Just a child – a young tree’ in de beeldentuin van de Keunekapel in Sint-Idesbald. Samen hebben George en Francine een dochter, Chantal Grard. Zij is kunstenares en lesgeefster in de Westhoek Academie Koksijde (WAK). Ook de oudste dochter van Francine, Isabelle, groeide uit tot een uitstekend kunstenares. Ze heeft haar dochters steeds aangemoedigd om creatief bezig te zijn.

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Het is op het initiatief van Francine Van Mieghem dat de stichting George Grard in het leven werd geroepen, tien jaar na zijn dood in 1984. Toen nog in Gijverinkhove, samen met haar derde echtgenoot Franz Trenchant (Coco). Na zijn overlijden zorgde Francine ervoor dat de kleine gipsen beelden en de beelden in Koksijde terechtkwamen. Francine Van Mieghem en Chantal waren de drijvende krachten om de werken van George Grard terug naar Koksijde te brengen. Die ambitie maakten ze waar, via een bruikleenovereenkomst met de gemeente Koksijde. In 2016 opende Kunstencentrum Ten Bogaerde de deuren en op de site vind je 8 monumentale bronzen beelden van George Grard. Op de eerste verdieping van Kunstencentrum Ten Bogaerde geniet je van gipsen beelden en tekeningen. Ook Isabelle Gabriëls werd opgevoed door Francine en George Grard en hield zich bezig met het nalatenschap. Zo was ze ruim een jaar bezig met de digitalisering van de collectie. Een huzarenwerkje.

Met haar overlijden verliest Koksijde een ambassadrice van de school van Sint-Idesbald.

Info foto's: Uit de collectie van Chantal Grard. Foto 2 (zwartwit) van het jaar 1960. Foto met Grard, Delvaux en Van Duüren ca. 1980. Beeld (rechts) met dochter Chantal dateert van 1974.