Koksijde zet zin in voor het klimaat en het milieu aan de hand van 20 klimaatdoelstellingen. In de afleveringen van Unieke Stadsprojecten ontdek je hoe we als gemeente concrete stappen zetten op het gebied van duurzame mobiliteit, energie, natuur en water. 

Koksijde investeert al langer in duurzaam beleid. Zo zijn er heel wat maatregelen die ervoor zorgen dat we bijdragen tot een beter en groener milieu. In de afleveringen van Unieke Stadsprojecten kom je meer twe weten over deze initiatieven.  

Aflevering 1: Klimaat & groen

De opwarming van de aarde is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. En daarom moet iedereen z’n steentje bijdragen om de effecten van die klimaatverandering te verminderen. Ook de gemeente Koksijde heeft 20 klimaatdoelstellingen vastgelegd. Op die manier wil Koksijde tegen 2030 zo’n 55 procent minder CO2 uitstoten en jaarlijkse 3 procent energie besparen. Je las er ongetwijfeld al over in de speciale editie van Tij-dingen. 

Video

Aflevering 2: Groen in Koksijde

De natuur is een van onze grootste troeven. De zee, de duinen, de bossen: Koksijde heeft 700 hectare groen om van te genieten. Om de klimaatcrisis aan te pakken, wordt er een natuurbeheerplan voor de gebieden Witte Burg en Doornpanne opgesteld. In Oostduinkerke wordt de tepelhoornweide ingezet als buffer tegen droogte en waterschaarste. Dit project bevordert biodiversiteit en voegt een nieuwe recreatieve dimensie toe aan Koksijde. Net als meer groen! Daarom wil de gemeente nog meer bomen aanplanten en groen aanleggen in de openbare ruimte.

Video

Aflevering 3: Ontharding

We kunnen er niet meer naast kijken. Het klimaat verandert. We krijgen warme, droge periodes afgewisseld met heel veel regen. Als het regent, moet het water ergens naartoe. Daarom neemt de gemeente Koksijde maatregelen met het hemelwater en droogteplan. Bovendien kan je ook zelf je steentje bijdragen door te 'tegelwippen'. En die ontharding geldt ook voor de kerkhoven. 

Video

Aflevering 4: Deelauto's, deelfietsen en zonnepanelen.

De gemeente Koksijde draagt graag z’n steentje bij voor een beter klimaat. En maakt het z’n inwoners ook makkelijk om dat te doen. Door bijvoorbeeld deelauto’s en deelfietsen aan te bieden. Je vindt de deelauto’s op 7 verschillende locaties in Koksijde. Een andere manier om energie te sparen en te delen, zijn zonnepanelen. De gemeente Koksijde legt meer dan 500 zonnepanelen op eigen gebouwen om zo eigen energie te produceren. Kom op 19 januari naar de klimaattafel met Dirk Denoyelle! 

Video

Unieke Stadsprojecten in Koksijde

Andere projecten zien die aan bod kwamen in het Focus/WTV programma?