Met Lore Dezutter krijgen we nog een nieuw gezicht in het college van burgemeester en schepenen. Ze zal zich bezighouden met de sportieve en sociale dossiers. Geen gemakkelijke bevoegdheden, maar Lore houdt van uitdagingen.

Tij-dingen: Welke uitdagingen wil je aanpakken de komende jaren?

Lore Dezutter: "Er zijn steeds meer noden rond welzijn en mentale gezondheid. Ik wil werk maken van laagdrempelige ondersteuning voor iedereen. En samenwerken, ook buiten de gemeente. Ik wil als schepen tussen het personeel staan, door vaak aanwezig te zijn tijdens teamvergaderingen. Op sportief vlak staan voor mij toegankelijkheid en participatie centraal. Sporten moet voor iedereen mogelijk zijn. Ik wil meer faciliteiten en de focus versterken voor G-sporters. We beschikken in onze gemeente al over veel faciliteiten, maar hier en daar zie ik verbeterpunten. En natuurlijk zijn er die indoorpadelvelden en het nieuw zwembad in Koksijde-Dorp waarmee we bezig zijn. Ik wil vooral bruggen bouwen en mensen samenbrengen."

Lore denkt graag terug aan haar kindertijd op het NAVIGO-binnenplein.

T-d: Nog ideetjes?

Lore: "In 2025 zou ik graag een gezinssportdag organiseren. En als ik luidop mag dromen: waarom organiseren we eens geen marathon in onze gemeente?"

T-d: Wat pak je als eerste aan?

Lore: "Dat mensen geen angst hebben om hulp te zoeken als ze die nodig hebben. Voor veel mensen bestaat er daar nog altijd een taboe rond. Samen met de collega-schepenen zal ik inzetten op nabijheid, inspraak en betrokkenheid. Onze inspraakronde wordt afgetrapt op 14 februari, ik vraag me af welke sportieve accenten daaruit zullen volgen. Bij deze een oproep aan jonge mensen en gezinnen om in te gaan op onze uitnodiging voor meer inspraak. Iets helemaal anders, graag zou ik de klusjesdienst van het Sociaal Huis opnieuw inschakelen. Zo kan je met een beperkt inkomen rekenen op bv. een betaalbare loodgieter of elektricien. Zo maken we een groot verschil voor wie geen hulp heeft. Ten slotte wil ik inzetten op armoedebestrijding, wie weet kunnen we samenwerken met pakweg de Kringwinkel?"

Sporten moet voor iedereen mogelijk zijn. Ik wil meer faciliteiten en de focus versterken voor G-sporters

T-d: Jullie willen inzetten op levendige wijken. Hoe zie je dat concreet?

Lore: "Ik droom van ontmoetingsplekken waar buurtbewoners elkaar treffen - zoals een buurtcafé. Activiteiten die dat gemeenschapsgevoel versterken zoals kermissen moeten we koesteren. Ik wil de kermis van Koksijde-Dorp nieuw leven inblazen, door er een evenement zoals een koers of een gezinstrip aan te koppelen. En de kermis van Oostduinkerke brengen we terug naar de oorspronkelijke plaats in de Leopold II-laan. Algemeen: we mikken op laagdrempelige initiatieven zoals onze nieuwjaarsreceptie op 12 januari."

T-d: Heb je een boodschap voor onze inwoners?

Lore: "Het jaar ging voorbij in een zucht, we zwaaiden 2024 uit en blikken terug op wat het ons bracht. Onthoud wat goed ging, hou vast waarvan je houdt en geniet dit jaar van alles waar je gelukkig van wordt. Zie het niet groots maar geniet van kleine dingen. We willen bouwen aan een sterke, zorgzame en verbonden gemeente."

T-d: Waar kijk je het meest naar uit de komende jaren?

Lore: “Ik kijk er naar uit om initiatief te nemen. Wat hebben we hier nog niet? Of het nu gaat over sport of geestelijke gezondheid. Door vaak aanwezig te zijn en toegankelijk te zijn voor iedereen hoop ik samen met jou snel te ontdekken waar we een tandje kunnen bijsteken. Voor de inwoners en voor wie hier zijn of haar vakantie doorbrengt. En ik wil tussen het volk staan.”

T-d: Wat is jouw favoriete plek in Koksijde?

Lore: “Zonder twijfel het strand. ’s Zomers vind je me al sinds mijn kindertijd aan een strandcabine op Sint-André. En nu met mijn gezin. Genieten van de rust en de vrijheid. Ik woon in Koksijde-Dorp en voel me er goed: lopen langs de Fluithoekweg en ’t Liefoord met de helikopters op de achtergrond, het tovert een lach op mijn gezicht. Ik groeide op in Oostduinkerke en dus hebben ook het openluchtzwembad en het binnenplein van het NAVIGO Visserijmuseum een speciale plaats in mijn hart.”

Ik droom van ontmoetingsplekken waar buurtbewoners elkaar treffen - zoals een buurtcafé

T-d: En welke job oefen je uit?

Lore: "Ik startte mijn loopbaan op de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie in het Sint-Lucasziekenhuis in Brugge. Daarna ging ik naar az Damiaan in Oostende en daar kreeg ik de kans om buiten het ziekenhuis te werken, bij gezinnen thuis, voor jongeren met psychiatrische problemen. 4 jaar geleden startte ik bij OVBJ als contextbegeleider en in die functie ondersteun ik families om een eventuele terugkeer naar huis of gedeelde zorg mogelijk te maken. Een mooie job die ik met hart en ziel uitoefen."

T-d: Naar wie kijk je op?

Lore: “Ik bewonder mensen die fanatiek sporten, zoals in het vrouwenwielrennen. En ik heb heel veel respect voor wie, ondanks tegenslagen, de kracht vindt om terug positief in het leven te staan: zo’n veerkracht is inspirerend.”

T-d: Waarvoor mogen ze jou om 3 uur ’s nachts wakker maken?

Lore: “Alleen als je echt niet kan wachten. Als het leuk is, maar ook als je in nood bent. Een avondje Viking zoals vroeger (op woensdagavond) of een nachtritje op de mountainbike?”

T-d: Staat er nog een zot plan op je bucketlist?

Lore: “Graag zou ik het noorderlicht zien en een roadtrip maken met vriendinnen. Stiekem wil ik eens meevliegen met de NH90-helikopter. Een wens vanuit mijn kindertijd, toen nog de Seaking.”

Lore is voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst en schepen van Sociaal beleid en Sport. Tot haar pakket behoren sociale zaken, welzijn en armoedebestrijding, integratiebeleid, toegankelijkheid, seniorenbeleid, vereenzaming en (geestelijk) gezondheidsbeleid. Bij sport horen ook de reddingsdiensten en onze zwembaden.