Meeuwen zijn charmante vogels, maar soms ook vervelende buren, vooral als ze besluiten om op je dak te wonen

In Koksijde komen meeuwen steeds vaker voor, vooral in het broedseizoen van maart tot juni.

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen om te voorkomen dat deze vogels zich op je dak nestelen.

Jij bent het beste afschrikkingsmiddel

Mensen zijn onvoorspelbaar en daar houden meeuwen niet van. In de periode dat de meeuwen beginnen te broeden – maart en april – ga je best elke dag op je plat dak.

Daarmee toon je aan dat het niet veilig is om op die plek een nest te maken. En dan zoeken ze ergens anders hun toevlucht.

Maak je dak ongunstig voor meeuwen

Meeuwen zoeken graag rustige, ongestoorde plekken om hun nest te bouwen. Zorg ervoor dat je dak niet aantrekkelijk is. Verwijder regelmatig takjes, bladeren en ander nestmateriaal.

Een propere, ongerepte ruimte is minder uitnodigend voor meeuwen om een nest te bouwen.

Een zilvermeeuw draagt een licht grijze mantel en heeft roze poten

Gebruik een rolcontainer

De milieudienst biedt rolcontainers aan voor onze inwoners. Zo serveren we geen voedselresten aan de zilvermeeuw. Ook dankzij de Milieupunten krijgen de intelligente vogels geen feestmaal meer.

Aanvragen doe je via de IVVO. Meer info vind je op ivvo.be (klik op aanvragen)

Installeer netten

Een effectieve manier om meeuwen te weren, is het plaatsen van vogelnetten. Deze netten worden strategisch aangebracht om te voorkomen dat meeuwen zich op bepaalde plekken nestelen, zoals bij dakranden of schoorstenen.

Vraag hulp aan het Meeuwenteam

Heb je al meeuwen op je dak en lukt het niet om ze weg te houden? Koksijde werkt samen met het Meeuwenteam van het Vogelopvangcentrum Oostende (VOC).

Dit team biedt diervriendelijke oplossingen voor meeuwenoverlast en grijpt in wanneer er sprake is van conflicten. Zij helpen bij het weghalen van nesten en eieren, maar wel buiten het broedseizoen.

Als je de maatregelen volgt, verklein je de kans dat meeuwen op je dak nestelen. Koksijde is trots op zijn natuur, maar soms veroorzaakt de aanwezigheid van deze beschermde vogels wat overlast. Door preventief te handelen, behoud je de rust in je buurt.

Kustbroeders, waaronder meeuwen, hebben steeds minder open (veilige) ruimte om te broeden. Dat heeft veel oorzaken.

De stijging van de zeespiegel zorgt ervoor dat vogeleilanden verdwijnen. De scheepsvaart, havenuitbreiding, windturbines en de nabijheid van de mens geven broedende vogels een onveilig gevoel. Door de opkomst van de vos zijn meeuwenkolonies zich gaan verspreiden. En ook het vogelgriepvirus hakte stevig in op het aantal zeevogels. Vooral bij de zeekoet en visdief.

Meeuwen – vooral de zilvermeeuw (licht grijze mantel, rode poten) en de kleine mantelmeeuw (donkergrijze mantel, gele poten) – pasten zich aan. Hun oplossing? Verlaten platte daken kiezen als broedplaats.

De kleine mantelmeeuw herken je aan de donkergrijze mantel en gele poten.