Heb je genoten van Het verhaal van Vlaanderen en wil je meer leren over de middeleeuwen? Dan is de lezingenreeks 'De Karolingen en hun erfenis' echt iets voor jou.
Die neemt je mee naar een belangrijke periode in de Europese geschiedenis: de tijd van de Karolingen.
Karel de Grote (†814) en zijn dynastie veranderden het gezicht van West-Europa.
Hun machtige Frankisch rijk leidt tot een periode van culturele bloei, bekend als de Karolingische Renaissance, waarvan de invloed nog altijd voelbaar is.
In 5 lezingen nemen bekende onderzoekers als Georges Declercq (Vrije Universiteit Brussel), Steven Vanderputten (Universiteit Gent), Jeroen Deploige (Universiteit Gent), Pieterjan Deckers (KU Leuven) en Koen De Groote (agentschap Onroerend Erfgoed) je mee naar deze tijd.
De onderwerpen variëren van grondbezit en vrijheid tot het vroegmiddeleeuws geloof in lokale heiligen, handelsroutes en technologische innovaties zoals aardewerkproductie.
De recente vondsten in Koksijde geven deze reeks extra diepgang. Opgravingen onthulden sporen van een nederzetting uit de 7e tot 10e eeuw. Een ontdekking die de Karolingische invloed in onze regio zichtbaar zou maken en (als de datering wordt bevestigd) een ontbrekende schakel in de geschiedenis van de westelijke kustvlakte.
Tijdens de lezingen krijg je de kans om meer te ontdekken over de Karolingen en hun wereld.
>> Schrijf je nu in (op de website lees je alle details)
Mis deze kans niet om de middeleeuwen op een toegankelijke en boeiende manier te ontdekken. Laat je inspireren door de verhalen van vroeger en zie hoe ze onze wereld vandaag nog vormen.
Ga mee op reis naar de tijd van de Karolingen.