Een verborgen schat ontdekken… daar droomt iedereen toch van? De Koksijdse grond onder je voeten vertelt een verhaal dat eeuwenlang verborgen bleef tot archeologen die ontdekten.
Tijdens opgravingen op een terrein van 6.290 m² – bij de watertoren in Oostduinkerke – groeven archeologen tussen augustus en december sporen op die onze kennis van de plaatselijke geschiedenis sterk kunnen veranderen.
In juli onthulden testputten enkele verrassende vondsten: fragmenten van aardewerk, botten en zelfs metalen mantelspelden.
Deze sporen wijzen op een nederzetting uit de 7e tot 10e eeuw, strategisch aangelegd op een hoger gelegen 'eiland' in een voormalig overstromingsgebied.
Gemeentearcheoloog Alexander Lehouck noemt de ontdekking een mogelijke ontbrekende schakel in het verhaal van de westelijke kustvlakte. De voormalige nederzetting is bijna 600 m² groot en toch ontsnapte de site bijna aan het oog. "De bodemopbouw van zand en zavel was er behoorlijk ingewikkeld en er was nogal wat kennis en kunde nodig om dat goed te interpreteren", zegt Alexander.
In Koksijde werden al 4 boerderijsites uit ca. 900-1050 AD onderzocht (op de terreinen van Koksijde Golf ter Hille) en leverde de bouwput van het Koksijdse politiecommissariaat een Merovingische site uit 650-750 AD op. Deze vondst biedt nu mogelijk inzichten in de periode daartussen: de Karolingische tijd.
Tot nu toe zijn nog geen bewoningssporen uit die periode bekend.
De opgravingen onthulden niet alleen middeleeuwse geheimen. Archeologen stuitten ook op structuren die mogelijk wijzen op een militair kamp uit de 17e of 18e eeuw, een tijd van intensieve troepenbewegingen in de streek, ook rond Nieuwpoort.
Wie waren deze soldaten? Het onderzoek loopt, maar één ding is zeker: elke vondst brengt ons dichter bij het antwoord.
De resultaten van deze opgravingen worden verder bestudeerd en gedeeld tijdens de lezingenreeks ‘De Karolingen en hun erfenis’, die start op 2 februari in cultuurcentrum CasinoKoksijde.
Jouw kans om meer te vernemen over de rijke geschiedenis van deze regio en hoe dit onze kijk op de middeleeuwen verandert.