Jaar na jaar mag een meisje uit Oostduinkerke de titel van Mieke Garnaal dragen. Tijdens de Garnaalfeesten wordt de nieuwe Mieke plechtig voorgesteld, samen met haar twee eredames.

Hanne Cornelis kaapt in 2023 de hoogste Oostduinkerkse eer weg en ze wordt geflankeerd door Manou Legein en Jara Coutteau. Tij-dingen zocht de drie volbloed Oostduinkerkse dames op.

Tij-dingen: Vertel eens iets over jezelf, onze lezers zijn benieuwd.

Hanne Cornelis: "Ik ben 24 jaar oud en geboren en getogen in Oostduinkerke. Zoals alle Miekes. Ik geef les in de gemeenteschool van Koksijde en treed daarmee in de voetsporen van mijn mama, Hilde Louagie, die kleuterjuf is in de gemeenteschool van Oostduinkerke. Mijn mama richtte tien jaar geleden de dansgroep De Juttertjes op. Dat jubileum was het geschikte moment om Mieke Garnaal en haar eredames vanuit de dansgroep voor te dragen. Ik moest dan ook geen twee kaar nadenken om ja te zeggen. Mijn papa is penningmeester van De Juttertjes."
Manou Legein: "Ik woon al mijn hele leven, zestien jaar, in Oostduinkerke. Ik zit in het vierde middelbaar en volg de richting maatschappij en welzijn. Ik ben trainer in de atletiekclub van Koksijde. Mijn hele familie bestaat uit diehard Oostduinkerkenaars: mijn papa Robbie Legein is brandweerman, net als mijn opa Maurice vroeger. Mijn opa is ook bezieler van het carnaval in Oostduinkerke."
Jara Coutteau: "Net als Manou zit ik in het vierde middelbaar en volg ik ook de richting maatschappij en welzijn. Mijn mama, Nancy Dewitte, was zelf nog Mieke Garnaal en mijn papa, Michel, zat vroeger ook in de brandweer in Oostduinkerke. De levensverhalen van Manou en ik lopen een beetje gelijk. (glimlacht)"

Mijn mama was Mieke Garnaal en mijn zus Febe is ook nog eredame geweest

Jara Coutteau

Mieke Garnaal 2023: Hanne Cornelis

T-d: Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Manou: "Dansgroep De Juttertjes vierde dit jaar haar tienjarig bestaan. Samen met Jara was ik het allereerste Juttertje. Op mijn zevende ben ik begonnen met dansen. Mijn stiefmama was vroeger ook penningmeester van die vereniging, dat zorgde voor nog wat extra motivatie."
Jara: "Dat heeft inderdaad alles te maken met het tienjarig bestaan van De Juttertjes. En de ervaring natuurlijk. Ik wilde die kans zeker niet missen. Mijn mama was Mieke Garnaal en mijn zus Febe is ook nog eredame geweest."
Hanne: "Zoals ik al zei, richtte mijn mama De Juttertjes op. Het sprak een beetje voor zich. Bovendien was ik in 2012 al eens eredame van Mieke Garnaal Tine Maesen. Ik weet nu al dat dit een leuke ervaring wordt en daar zeg ik geen nee tegen."

T-d: Zit dansen in jouw bloed?

Jara: "Alleszins. Ik danste eerst zeven jaar bij De Juttertjes, daarna bij de IJslandvaarders. Ik volg ook nog cheerdance en hiphop in de Dynamic Dance School. Dansen is dus een belangrijk deel van mijn leven."
Hanne: "Ik dans al van toen ik vier jaar oud was. Ooit begonnen met ballet en dan verder blijven dansen in het hiphop-genre. Ondertussen help ik mee met de begeleiding van De Juttertjes en geef ik kleuterdans bij Dynamic Dance School in Koksijde. Ik ben nog altijd gebeten door de hiphop-microbe en volg daar nog les in."
Manou: "Dat denk ik wel. Ik danste zeven jaar bij De Juttertjes en nu bij de IJslandvaarders. Ik zal dat ook zo lang mogelijk blijven doen."

T-d: Waar kijk je het meest naar uit tijdens de Garnaalfeesten?

Hanne: "Gaan vissen met de paardenvissers die het gezicht zijn van de gemeente. Ik ga er elk jaar naartoe, het is een hoogtepunt op de Oostduinkerkse kalender en ook op de mijne."
Manou: "Voor mij zijn dat ook de paardenvissers."
Jara: "Ik kies voor het gezellig samenzijn: heel Oostduinkerke dat samen feest viert. Ik doe trouwens ook elk jaar mee met de Garnaalfeesten. Ik ben een echte Oostduinkerkse, ."

Op mijn zevende ben ik begonnen met dansen

Manou Legein

T-d: Ben je zelf een krak in garnaalpellen?

Manou: "Zeker niet. Ik laat dat liever over aan echte experts."
Jara: "Nee, totaal niet."
Hanne: "Ja, ik kan het en ik eet ze met nog meer plezier op."

T-d: Je bent een ambassadeur voor onze gemeente. Wat vind je het mooiste plekje in onze gemeente?

Hanne: "Het strand blijft toch mijn favoriete plek. Wandelen langs de waterlijn en genieten van de natuur."
Manou: "Het sportpark in Oostduinkerke is echt goed uitgerust."
Jara: "Het strand en de duinen. Klinkt cliché, maar zo is het nu eenmaal."

T-d: en de tofste activiteit?

Manou: "De Beachparty in Oostduinkerke en het festival Helmgras aan Ster der Zee."
Hanne: "Carnaval, zonder twijfel."
Jara: "Ik kies ook voor carnaval."