In 1924 zag de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) het levenslicht. De eerste waterwinning bevond zich in Cabour en voorzag de regio toen van kraanwater.

In 1940, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, verhuisde de maatschappelijke zetel van De Panne naar Oostduinkerke (Sint-André), namelijk in het clubhuis van de ter ziele gegane golf.

In de loop der jaren nam de vraag naar kraanwater steeds toe. De IWVA zorgt voor kraanwater in Alveringem, De Panne, deelgemeenten van Diksmuide, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. Daarnaast voert de IWVA in een groot deel van haar ambtsgebied de saneringsopdracht uit. In 2002 startte het bedrijf met een toen revolutionair procedé waarbij het hergebruik van afvalwater werd ingezet bij de productie van kraanwater. Met dit duurzame proces zette de IWVA zich op de internationale kaart.

Nu vindt bijna 70 procent van al het door de IWVA geproduceerde kraanwater zijn oorsprong in dit hergebruik.

Bij het bezoekerscentrum van Aquaduin ligt een speelplein

Nieuwe huisstijl

Met de digitale evolutie waarbij ook de digitale meter zijn intrede deed, was het tijd om een frisse look aan te meten. Vandaar de nieuwe naam Aquaduin.Aquaduin staat voor water en de grondwaterwinning in duingebied (duin).Vandaag komt 95 procent van de eigen productie, grotendeels na infiltratie,van onder de duinen van Koksijde. Het beeldmerk, de druppel met groene cirkel, staat voor de goeie kwaliteit van het kraanwater, gerealiseerd binnen een duurzaam productieproces.Sinds 31 mei dragen alle wagens de nieuwe naam en huisstijl. om de herkenbaarheid bij te versterken. In een volgende fase komt nieuw brief- en factuurpapier en een nieuwe website.

Duurzaamheid en Modernisering

Naar de toekomst toe zet Aquaduin verder in op duurzaamheid en modernisering. Het eerstvolgende grote project is de ontzilting van brak- en zoutwater in De Ganzepoot in Nieuwpoort waarbij het eerste glas kraanwater ten laatste in 2026 uit de kraan zal lopen.

Het nieuwe logo