Hier vind je talloze wandelingen en uitgestippelde fietstochten. Voor de sportievelingen is er de mountainbikeroute Paul Herygers. Daarnaast bieden we extra zoek- en belevingstochten aan. 

Wist je dat de nieuwe fietsroute In de schaduw van de duinen je laat kennismaken met de mooiste archeologische erfgoedsites van de Westkust? Je bent zo'n 30 kilometer onderweg en trapt van Koksijde naar Veurne en terug. Onderweg leer je alles over het rijke verleden van de streek. Nog meer fietsen? De kust en het hinterland liggen bedekt met fietsknooppunten. Download de route gratis via https://www.onroerenderfgoed.be/archeologische-fietstocht-koksijde

Roemrijk verleden

Toch herbergen Koksijde en Veurne nog een pak andere verhalen. Over vissers en oorlogen bijvoorbeeld. Die rakel je op aan de Doornpanne en in de Schipgatduinen, waar zeelieden hun boten eind de jaren 1800 op het strand trokken. 

Via het Kanaal Nieuwpoort-Veurne trap je richting het binnenland. Onderweg zie je hoe water en land werden ingezet als verdedigingslinie tijdens de Frans-Spaanse oorlogen.

Ook in het centrum van Veurne vind je heel wat stille getuigen uit deze periode. Zo besloot de Franse koning Lodewijk XIV eind de jaren 1600 om de stad te versterken. Daarvoor schakelde hij maarschalk Vauban in. Het idyllische Vaubanpark brengt een ode aan hem.