De 10e editie van het wijkfeest in de Monobloc-wijk in Oostduinkerke, met de bedoeling mensen samen te brengen, staat in het teken van het eeuwfeest van het unieke kwartier.

Waar vind je de Monobloc? De wijk ligt verscholen tussen de Monobloc-vijver in duinencomplex Ter Yde (domein Markey), de Oostvoorduinen en de Polderstraat. Tij-dingen neemt je mee terug in de tijd en schetst de achtergrond van deze speciale plek.

De oorsprong gaat terug tot 1920. Het feest ter gelegenheid van 100 jaar Monobloc werd een paar keer uitgesteld door corona. Vorig jaar was er nog de 9e editie van het wijkfeest, er zakten toen (na enkele jaren pauze) 120 mensen af naar het muziekoptreden en de barbecue. Een terugkerend succes volgens het buurtcomité. Dit jaar staat het jaarlijkse buurtfeest wél in het teken van deze verjaardag.

Dit typisch huisje staat vandaag nog altijd in de Prins Boudewijnstraat.

© Lambert J. Derenette

Historiek

Ruim 100 jaar geleden, bij de terugkeer na de verplichte vlucht tijdens WO I, lag Oostduinkerke in puin. De inwoners waren met verstomming geslagen. Door deze woningnood trad het gemeentebestuur toe tot de provinciale maatschappij De Goedkope Woning in Verwoest West-Vlaanderen. In 1920 werden de 1e gebouwen vergund, in de loop van 1921 en 1922 verschenen de 1e huizen. In 1922 ontstond een aanlegplan voor een tuinwijk: de Prins Karelstraat, Prins Boudewijnstraat, Prinses Charlottestraat en het Prinses Marie-Joséplein. Verscholen tussen 2 natuurreservaten. In totaal 38 visserswoningen, ontworpen door 3 bekende Brusselse architecten.

Lokaal materiaal

De wijk bestaat uit 3 smalle straatjes en een pleintje. Dubbele woningen en 30 alleenstaande huizen met een stalling. Er lagen wegels tussen de straten waardoor de mensen te voet water konden halen aan de 5 waterpompen. De typische vissershuizen herken(de) je aan de grijze duinenzand- en kalkhoudende bakstenen van de lokale steenbakkerij Silico-Calcaires. Ook de luikjes verwezen naar de streekeigen vissershuisjes en hoevetjes. De daken vertonen een link met de cottagearchitectuur in de badplaatsen.

Volgende generaties

In 1923 bleek slechts de helft van de huizen verpacht te zijn, de andere helft bleef leeg. Blijkbaar was de huurprijs te hoog, in vergelijking met bv. de barakken in Nieuwpoort. De wijk was dus niet zo democratisch zoals ze bedoeld was. De gemeenteraad van Oostduinkerke wilde de wijk herdopen in 1928 tot Duindalen, maar dat plan mislukte. In de loop der jaren werden de huisjes (vaak) ingrijpend verbouwd of gerenoveerd waardoor het authentieke karakter verloren dreigde te gaan. Rond de eeuwwisseling gebeurden er toch een aantal restauraties. Vandaag zijn de meeste grote percelen herverkaveld. Intussen wonen al ruim 60 gezinnen in het Monobloc-kwartier. Er staan nog 7 of 8 van de oorspronkelijke 38 gebouwen – die probeert Willy Bautil (bautilwilly.be) vast te leggen voor het nageslacht door ze ter plaatse te tekenen. Hij tekent trouwens al dan niet in opdracht speciale gebouwen zoals bv. B&B La Viginette. Misschien kennen sommigen hem nog als laureaat van Cabin Art (2023,red)?

Monobloc

Wijkfeest

Op zaterdag 17 augustus is het te doen in de Monobloc-wijk. De 10e editie van het wijkfeest vindt plaats vanaf 17 uur. Er komt een muziekgroepje (via IJzersterk Talent) en er is een barbecue waarop de hele wijk is uitgenodigd.

Naar aanleiding van de 100e verjaardag onthult de burgemeester een erfgoedbord om 11 uur. Ook de K. Harmonie Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke komt langs. Aansluitend is er een receptie. Iedereen is welkom.

Wie zit er in het Monobloc-buurtcomité? Willy Bautil, Pascal Vanstavel, Frank Van Erkel, Lambert J. Derenette. Ze doen ook elk jaar een nieuwjaarsdrink.

Bronnen: Koksijde, een bewogen architectuurgeschiedenis (Sarah Willems) – Krant van West-Vlaanderen. Met dank aan: Lambert J. Derenette en Willy Bautil