Water wordt steeds schaarser. Zeker nu de zomers droger worden. We moeten dus ons waterverbruik verminderen. Enkele eenvoudige tips – die meteen ook je waterfactuur verlagen – helpen je op weg.

De prijs van water is in tien jaar meer dan verdubbeld. Een extra reden om zuinig te zijn.

Neem een douche in plaats van een bad

Een derde van ons waterverbruik gaat naar het gebruik van een douche of bad. Maar lang douchen verbruikt ook veel water. Als je 10 minuten onder de douche staat staan, verbruik je 150 liter water en dat is evenveel als een bad. De oplossing? Een zuinige douchekop installeren, 

Draai de kraan dicht terwijl je je handen wast

In onze strijd tegen het coronavirus wassen we veel vaker onze handen. En hoewel aangeraden wordt om je handen 45 seconden te schrobben, moet de kraan geen 45 seconden openstaan.

Hergebruik water

Om je groenten schoon te maken bijvoorbeeld. Was ze in een teil en gebruik het water achteraf om je planten te begieten. Nog een tip: terwijl je wacht tot er warm water uit de kraan loopt (in de keuken en voor je onder de douche stapt), vang je het koude water dat er eerst uit uit stroomt, op. Voor je waterkan of je planten.

Investeer in een regenput

Met regenwater kan je tot zestig procent van het waterverbruik in je woning opvangen. Vind je de investering te groot? Koop dan een goedkoper bovengrondse vat. Of begin met een ton onderaan je dakgoot te plaatsen. Het opgevangen water gebruik je om het terras p schoon te maken of om de planten te gieten, …

Verklein het volume van het toiletreservoir

Het toilet doorspoelen is goed voor meer dan een derde van ons totale waterverbruik. Misschien is het moment dus gekomen om het anders aan te pakken, zeker als je nog een klassiek toilet hebt zonder dubbele spoeling (klein/groot). Een goede tip: plaats een volle fles water in het toiletreservoir. Op die manier blijft het vulvolume beperkt. En je bespaart 1,5 liter bij elke spoelbeurt.

Vermijd waterspelletjes waarbij je voortdurend water verspreidt

Plezier gegarandeerd met een watersproeier of waterglijbaan, maar ze springen niet zuinig om met water. Wil je toch in het water spelen, blaas dan een klein zwembadje op en vul het één keer. Vraag je kinderen ook om niet (te vaak) bommetje te doen of om niet in en uit het zwembad te stappen met hun voeten vol zand en gras. Zo vermijd je dat je het zwembad vaak moet bijvullen of het water moet vervangen.

Nog een tip om minder water te verbruiken als je een zwembad hebt? Bedek het als je het niet gebruikt om verdamping te voorkomen.

Gebruik geen hogedrukreiniger in droge periodes

Wil je de auto of je fiets wassen? Gebruik dan een emmer. Met de waterspuit van een hogedrukreiniger verbruik je minstens tweehonderd liter. Met een emmer zijn dat er tien.

Spoel de vaat niet schoon

Spoel je borden niet schoon voor je ze in de vaatwasser stopt. Doe je dat wel? Dan verdubbel je je waterverbruik voor het wassen van de vaat.