Een nieuwe vleugel en een nieuw depot: er staan werken op til in het NAVIGO-museum. Om alles goed voor te bereiden, draait ook de collectiewerking op volle toeren. Alle objecten worden ingepakt en verhuisd naar een tijdelijk depot. Ben je benieuwd naar de weg die deze objecten afleggen?

Stap 1: reiniging

Eerst de grote schoonmaak: Een proper museumobject is essentieel voor optimale bewaring. Stof en vuil trekken vocht aan en dat leidt tot schade. Een gladde microvezeldoek of zachte kwast zijn de belangrijkste werkinstrumenten. Ook handschoenen ontbreken niet: als bescherming tegen de zuren van onze handen.

Reinigen NAVIGO-collectie

Stap 2: registratie

Dit is de meest arbeidsintensieve fase. Het is essentieel om een goed overzicht te hebben van alle objecten die aanwezig zijn in de collectie. En om per item de belangrijkste gegevens te noteren. Dit overzicht wordt bewaard via het digitale collectieregistratie- en inventarissysteem ADLIB. Het is aan het museumteam om het systeem te voeden met alle informatie: naam van het object, datering, vervaardiger, waarde, inhoudelijke beschrijving, etc. Het belangrijkste invulveld is het objectnummer: dat uniek getal koppelt het object aan de beschrijving in de ADLIB-databank. Dit nummer wordt ook aangebracht op het object zelf. Meestal dankzij de methodevernis-stift-vernis, waarbij het nummer met een stiftje wordt genoteerd tussen twee lagen vernis.

Vernislaag NAVIGO-collectie

Papieren objecten worden vooral met potlood genummerd, bij textiel naait men er het nummer vaak in. De registratie van een object is pas compleet als er een foto aan het object is gekoppeld. Foto’s vervolledigen de beschrijving. Daarnaast is het een tool om de collectie in de kijker te zetten. Goede belichting en een neutrale achtergrond zijn essentieel.

Stap 3: verpakking en verhuizing

Zoals bij elke verhuis komen foam (kunststof, red.), noppenfolie, stevige dozen en kisten van pas om objecten veilig te transporteren. Hoe bewaren we objecten zo goed mogelijk in een depot? Ook hiervoor is specifieke verpakking nodig, afhankelijk van het type object.

Fotograferen NAVIGO-collectie

Papier en textiel bewaren we in zuurvrije dozen, scheepsmodellen mogen onverpakt op de plank en schilderijen hang je best  aan rekken. Voor elk object gaat het museumteam op zoek naar de best mogelijke bewaarmanier. Eenmaal het object een plaats krijgt in het depot, rest er nog één taak: de nieuwe standplaats van dit object noteren in ADLIB. Zo weten we altijd exact waar elk object zich bevindt.

Verhuizen NAVIGO-collectie