Ons klimaat verandert. De zomers worden warmer en droger. Het is niet alleen puffen en zweten voor mens en dier, ook planten en bomen kreunen onder de hitte.
Heb je jouw conclusies getrokken en enkele bomen geplant voor meer schaduw? Rijd je het gras hoogstens om de drie weken af? En heb je de aarde rond je planten en moestuingroentjes bedekt met compost, houtsnippers of maaisel?
Nee? Dan begin je nu best met een reddingsactie.
Want dat zijn de goedkoopste airco's en waterpompen. Zonder bomen zou het alleen regenen rond kuststreken, ze zorgen voor een betere waterhuishouding en zijn de goedkoopste klimaatregelaars. Daarnaast halen ze ook enorm veel CO2 uit de lucht en zijn ze een zegen voor de biodiversiteit. En hoe ouder ze worden, hoe beter ze hierin presteren. Hoe hoger de boom, hoe meer schaduw.
Sam Gooris zong het ooit en wie had toen gedacht dat hij visionair was? De redactie van Tij-dingen alleszins niet. We willen ons gazon minimaliseren en daardoor maak je het kapot. Gazons bemesten, bekalken of verticuteren (de bovenste laag van je grasmat losser maken, red.) is het slechtste wat je kan doen. Hoe meer mos, klaver of andere bloempjes tussen het gras, hoe beter. Het maakt het gazon weerbaarder en beter bestand tegen droge periodes.
Je gazon besproeien is totaal nutteloos, het water verdampt terwijl je erop staat te kijken. De ideale maaifrequentie? Om de twee à drie weken, liefst zelfs nog langer. Daardoor wordt het gras sterker, mooier, komen er meer bloempjes tussen en bespaar je tijd en water
Hoe meer mos, klaver of andere bloempjes tussen het gras, hoe beter
Mulchen is een moeilijk woord voor het bedekken van de bodem, het voorkomt uitdroging. Nu water zeldzaam en kostbaar wordt, mag je eigenlijk geen vierkante centimeter van de tuingrond blootstellen aan zon en wind. Mulch kan van alles zijn: lava, kiezel, afgereden gras, gehakseld materiaal of compost.
Stel jezelf de volgende vragen: welke plantensoorten kunnen goed tegen de droogte en zal ik ze veel water moeten geven? De oleanderstruik of kruiden als tijm en rozemarijn hebben allemaal hetzelfde type blad: smal, grijzig en veeleer taai. Die kenmerken zijn nuttig om stand te houden in het warme, droge mediterrane klimaat waar ze thuis zijn, omdat de bladeren daardoor beter water vasthouden en de zon weerkaatsen.